sâmbătă 2 martie 2024

Cseke Attila crede că Marcel Ciolacu încetinește dezvoltarea României

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Prin noua Ordonanță de Urgență nr. 81/2023, Guvernul încetinește progresul României și adaugă un strat suplimentar de birocrație într-un domeniu care este deja cunoscut pentru complexitatea sa, achizițiile publice.

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, subliniază că nu este necesară intensificarea birocrației sau introducerea unor noi mecanisme de control ale autorităților locale, ci, mai degrabă, România are nevoie de o mai mare eficiență în procesele de investiții.

România dispune de o sumă record de fonduri europene și guvernamentale la dispoziție, iar acești bani trebuie să fie investiți pentru a stimula dezvoltarea, conform declarației fostului ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Senatorul UDMR a subliniat că, în prezent, achizițiile publice efectuate de administrațiile locale în cadrul proiectelor de dezvoltare sunt supuse monitorizării și verificărilor realizate de două instituții de control, și anume Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) și Curtea de Conturi.

Mai mult, Ordonanța Guvernului ar introduce un sistem nou de verificare pentru aceleași achiziții și ar oferi Ministerului Finanțelor Publice și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), care este subordonată acestuia, dreptul de a supraveghea achizițiile publice efectuate de către autoritățile locale.

În plus, Ministerul Finanțelor ar intenționa să efectueze comparații între două achiziții publice similare desfășurate în două unități administrativ-teritoriale diferite, inclusiv din două județe sau regiuni distincte ale țării, și ar iniția verificări suplimentare în cazul în care companiile de construcții câștigătoare oferă propuneri cu diferențe de cel puțin 20 la sută.

”Prevederea este îngrijorătoare”, spune senatorul UDMR.

“Noua reglementare a Guvernului va duce la încetinirea dezvoltării României. Nu ne putem permite să nu cheltuim banii care sunt puși la dispoziția țării pentru investiții. Regimul achizițiilor publice este deja îngreunat de birocrație și trebuie îmbunătățit nu modificat astfel încât să producă și mai multe probleme”, a subliniat Cseke Attila.

Conform fostului ministru al Dezvoltării, Ordonanța de Urgență a Guvernului încalcă principiile autonomiei locale, deoarece nu a implicat consultarea nici a autorităților din administrația publică centrală care au atribuții în domeniile reglementate de noile prevederi.

”În contextul actual, de posibilă depășire a deficitului bugetar asumat, noile reglementări ale Guvernului pot determina, totodată, și bani mai puțini încasați la buget”, crede Cseke Attila.

„Ordonanța ar putea avea, de asemenea, probleme de constituționalitate”, mai afirmă Cseke Attila.

”Dacă din Legea salarizării unice rezultă inechități, aceasta trebuie modificată, îmbunătățită, iar problema trebuie rezolvată la nivel de sistem, nu prin ordin de ministru”, a concluzionat acesta.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro