duminică 1 decembrie 2024

Cum funcționează sistemul alegerilor americane: am vorbit cu voluntarii care bat la ușile a 500.000 de oameni, ca să-i aducă la vot. La ei este legal

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

HotNews.ro

CORESPONDENȚĂ DIN SUA. Comunitatea latino reprezintă în Arizona 34% din populația statului și doar 19% dintre ei sunt înregistrați să voteze. Această discrepanță, explică reprezentanții ONG-ului „Mi Familia Vota”, este unul dintre motivele pentru care voluntarii fac o muncă aparte, pe care au descris-o în dialog cu unul dintre cei doi ziariști trimiși ai redacției la alegerile din SUA.

Populația latino este cea mai mare comunitate non albă din Statele Unite. După ea urmează americanii de culoare și asian americans. 

Participarea hispanicilor în alegeri a crescut în ultimii ani. Procentul latino americanilor care care au votat a urcat la un maxim istoric de 53,7% în 2020, de la 47,3% în 2016. 

„Mi Familia Vota” (Familia mea votează – în limba spaniolă) este o organizație care se prezintă drept nepartizană în lupta Harris-Trump. Monica Sandschafer, reprezentanta din statul Arizona a organizației, spune că scopul echipei sale este să încurajeze și să educe comunitatea latino pentru a ieși la vot.

Dați în judecată de Partidul Republican

„Comunitatea latino trebuie să fie ascultată și să reprezinte o putere”, spune Sandschafer, în interviul cu HotNews, în Arizona. 

„Mi Familia Vota” încearcă să convingă comunitatea latino să iasă la vot și în Colorado, Nevada, Arizona, Florida, Georgia, Carolina de Nord și Texas. 

Republicanii o percep drept o organizație democrată, motiv pentru care au și dat-o în judecată, în Arizona, conform Vox. Cazul a fost numit Republican National Committee v. Mi Familia Vota.

36 de milioane de latino cu drept de vot

În Statele Unite, minoritățile cele mai numeroase cu drept de vot, pentru alegerile din 2024 sunt:

Americanii latino – 34 milioane

Americanii de culoare – 32 de milioane

Americanii asiatici – 15 milioane

Total votanți la nivelul SUA – 246 milioane

Statistica a fost realizată de Pew Research Center.

Monica Sandschafer: ”Îi ajutăm să aplice pentru cetățenia SUA, ca mai apoi să poată vota”

„Scopul nostru este să ajutăm comunitatea latino să aibă putere politică, să creștem implicarea comunității latino în procesul civic. Îi ajutăm să aplice pentru cetățenia SUA, ca mai apoi să poată vota. Îi înregistrăm și îi mobilizăm și îi educăm ca să știe unde pot vota, pe cine pot vota, să știe ce promovează fiecare candidat”, explică Monica Sandschafer.

Monica Sandschafer, directoarea „Mi Familia Vota” din Arizona. Foto: HotNews / David Leonard Bularca

„Trebuie să votezi ca să îți poți face vocea auzită”

„În acest an în Arizona o să batem la 500.000 de uși, o să sunăm la 500.000 de oameni și o să le dăm și mesaj. Majoritatea acestor alegători sunt latino, dar ne concentrăm și pe alte comunități minoritare”, spune reprezentanta „Mi Familia Vota”.

Organizația susține că nu le indică oamenilor cu cine să voteze, însă îi ajută să știe ce poziție are fiecare dintre candidați pe diferite subiecte. 

„Când vorbim cu oamenii despre vot îi întrebăm care este problema cea mai mare cu care se confruntă, ce domeniu îi interesează cel mai mult. Când ne spun domeniul, noi conectăm votul cu acea problemă. Dacă ești interesat de o economie puternică care le permite oamenilor să își cumpere case, atunci cum poți ajunge la asta dacă nu votezi? Trebuie să votezi ca să îți poți face vocea auzită. În lupta dintre Harris și Trump uneori le spunem votanților opiniile lor pe anumite subiecte: asta spune Harris despre acest subiect, asta spune Trump, tu decizi”, afirmă Monica Sandschafer. 

Exemplu de pliant pe care îl oferă reprezentanții „Mi Familia Vota” comunității latino, pentru a afla opiniile candidaților la prezidențiale pe diferite subiecte. Foto: HotNews / David Leonard Bularca 

„Scopul nostru este de a educa, ca să poată lua o decizie în funcție de ce îi interesează”, spune ea. 

Prioritatea numărul 1 pentru comunitatea latino este dreptul la vot: „Când dreptul la vot este atacat, prima comunitate care resimte asta este comunitatea latino. De aceea este o prioritate pentru noi”, explică Monica Sandschafer.

În 2020, Biden a câștigat Arizona la 10.000 de voturi, adică 0,5%

Populația latino poate decide viitorul președinte, spune lidera „Mi Familia Vota” din Arizona, având în vedere scorul strâns din acest stat și la alegerile prezidențiale precedente. 

„Populația latino de aici, din Arizona, reprezintă 34% din total și aproximativ 19% dintre cei înregistrați să voteze. Oricum ar fi, la ce ne așteptăm în aceste alegeri este ca 1 din 4 votanți, adică 25% dintre cei care votează la alegerile prezidențiale, să fie latino. Biden a câștigat statul Arizona în 2020 cu 10.000 de voturi în plus. Asta e o diferență de 0,5%. Deci vorbim despre o comunitate care poate decide cine va fi următorul președinte al SUA”, susține aceasta.

Postere de susținere a Kamalei Harris, pe un perete al unei clădiri din Phoenix, Arizona. Foto: HotNews / David Leonard Bularca

„Este o prăpastie între membrii comunității latino care ar putea vota, sunt eligibili, și cei care chiar s-au și înregistrat să o facă. Organizații ca a noastră încearcă să reducă diferența asta. Oamenii mai în vârstă din comunitatea latino votează mai mult decât cei mai tineri. Dar vedem entuziasm și printre tineri”, spune reprezentanta „Mi Familia Vota”. 

Totuși, pentru moment nu e clar cum va vota comunitatea latino, pentru că unele sondaje indică că votul va merge predominant către Trump, iar altele spun că Harris va obține majoritar voturile acestei comunități. 

„În Arizona, nu vedem o înclinație a comunității latino către Trump, pentru că am avut un guvernator asemănător cu Donald Trump, deci au trăit experiența”, spune Monica Sandschafer.

Imigranții care au deja cetățenie votează cu Trump?

Directoarea „Mi Familia Vota” neagă faptul că fix cei care au ajuns în SUA fără cetățenie, dar care și-au obținut-o între timp, au o preferință pentru Donald Trump. 

„Din experiența mea, nu este adevărat. Sunt doar excepții, pe care media le prezintă, pentru că este inedit să te declari împotriva imigranților când tu ești unul. Dar, cei care au devenit cetățeni sunt recunoscători că au putut obține asta și vor ca și alți oameni să poată obține cetățenia, să aibă parte de asta, fie că e vorba de familie sau alți membri ai comunității”, consideră Monica Sandschafer.

„Mi Familia Vota” a stabilit ca priorități pentru comunitatea latino din SUA lucruri precum: dreptul la vot, drepturile angajaților, drepturi reproductive, drepturi civile, educația și sănătatea. 

Precizare: Acest material a fost realizat cu ocazia unui tur internațional organizat pentru presa din străinătate („Road to the White House”). Turul este organizat de Foreign Press Centers, din subordinea Departamentului de Stat al SUA. HotNews.ro și-a plătit cheltuielile de cazare, biletele de avion România-SUA și retur și cheltuielile ziaristului. În interiorul SUA, transportul a fost asigurat de organizatori.

Read More

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro