Guvernul vrea să combată fake news-ul, sursele de dezinformare și propaganda prorusă cu ajutorul unei platforme lansate, vineri, de Ministerul Digitalizării. Pe #nofake poate fi raportat conţinutul inadecvat de pe reţele de socializare – falsuri digitale, conţinut denigrator, dezinformări şi manipulări.
Guvernul, toleranță zero pentru fake news
„Toleranță zero pentru dezinformare: am lansat primul mecanism oficial de raportare a conținutului deepfake din România!”, a scris vineri ministrul Digitalizării pe pagina sa de Facebook.
Platforma poate fi accesată pe site-ul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID), la adresa https://www.mcid.gov.ro/nofake/.
”Platforma #nofake va funcţiona ca punct de contact pentru cererile de analiză pe care românii le fac în ce priveşte falsurile digitale, conţinutul denigrator, dezinformările şi manipulările online. Le mulţumesc partenerilor noştri din mediul privat – Google, Meta şi TikTok – pentru eforturile de până acum. Au reuşit să implementeze sisteme foarte eficiente prin care o parte substanţială din conţinutul deepfake este blocat chiar înainte de publicare.
Acest nou mecanism de raportare va funcţiona complementar cu eforturile de până acum şi cu posibilitatea pe care fiecare reţea socială o oferă deja, prin propriile instrumente de raportare. Platforma #nofake va asigura raportarea şi analiza rapidă a acelor materiale, puţine, care ar putea trece de filtrele implementate până la acest moment de fiecare reţea socială în parte”, a afirmat ministrul Bogdan Ivan.
Potrivit comunicatului, platforma #nofake funcţionează ca un canal de raportare temporar în anul 2024 şi vizează asigurarea integrităţii alegerilor democratice, atât la nivel local, naţional şi prezidenţial, cât şi la nivel european.
Cum se înarmează Europa împotriva dezinformării
Comisia Europeană organizează un „test de rezistență” pentru platformele mari și motoarele de căutare pentru a face față fake news-urilor înaintea alegerilor, unde participanții își vor explica planurile, procedurile și politicile.
Cu presiunea crescută după scandalurile anterioare, mai multe platforme sociale iau măsuri pentru a monitoriza dezinformarea. TikTok a lansat un centru electoral online al UE, menționând că 30% dintre deputații europeni sunt activi pe platformă, scrie Adevarul.
După anunțul TikTok, și Meta a spus că își înființează propriul centru de operațiuni pentru alegeri „pentru a identifica potențialele amenințări și a pune în aplicare măsuri de atenuare în timp real”. Facebook va eticheta conținutul AI din mai 2024.
De asemenea, Google se extinde în domeniul anti fake news și va lansa o campanie în cinci țări UE, aplicând restricții chatbotului său Gemini AI.