sâmbătă 20 iulie 2024

Decizia CSAT: România va cumpăra avioane F35

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

​România va cumpăra avioane de ultimă generație F-35, au decis marți în ședință membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Totodată, în cadrul reuniunii de la Cotroceni, au fost analizate modalitățile optime de continuare a sprijinului pentru Republica Moldova.

Subiectul central al reuniunii prezidate de Klaus Ioahnnis a fost reprezentat de „situația de securitate din regiunea Mării Negre și pe implicațiile pentru România, pe fondul celor mai recente evoluții, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, al intervențiilor externe asupra procesului democratic din Republica Moldova, precum și în contextul perspectivelor de continuare a sprijinului NATO, al Uniunii Europene și al comunității internaționale pentru Ucraina”.

„România continuă să acționeze ferm, unitar și eficient, alături de aliații și partenerii săi, în promovarea securității și a stabilității în regiunea Mării Negre”, spune Administrația Prezidențială.

Membrii CSAT, susține Cotroceniul, s-au asigurat că procesele de implementare a măsurilor adoptate la Summitul NATO de la Madrid pentru consolidarea posturii pe Flancul Estic și la Marea Neagră „vor fi pe deplin definitivate” până la Summitul NATO de la Vilnius.

„În același timp, menținerea unui sprijin consistent și multidimensional pentru Ucraina, în cadrul NATO și al Uniunii Europene, este de importanță critică pentru asigurarea succesului eforturilor de apărare ale acestui stat, atât în prezent, cât și pe termen lung. Membrii Consiliului au stabilit, totodată, că efortul țării noastre trebuie să continue să fie unul cuprinzător, care să asigure sprijinul necesar și pentru ceilalți parteneri vulnerabili din regiune. Este vorba, în primul rând, despre Republica Moldova, care, după Ucraina, este cea mai expusă agresiunilor și presiunilor ruse”, se mai arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Membrii CSAT au analizat modalitățile optime pentru ca România să continue să susțină hotărât eforturile Republicii Moldova pentru consolidarea rezilienței.

În ședința CSAT a fost analizată și dezvoltarea aviației militare române.

„Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35. Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia”, a continuat Administrația Prezidențială.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro