sâmbătă 22 iunie 2024

Senatorul Toma Petcu, creierul filierei giurgiuvene din Energie

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Senatorul de Giurgiu Toma Petcu, personaj ce s-a vopsit recent în galbenul guvernării este una dintre cele mai influente figuri din sistemul energetic mioritic. Vorbim de personajul care a ocupat fotoliul de ministru la Energie în guvernarea Grindeanu, pe filiera ALDE-Tăriceanu. Nu vom mai insista pe traseul cameleonic al acestuia, care din barca PSD, pe filiera ALDE a ajuns astăzi nu doar liberal, ci și confident al premierului Florin Cîțu. Mult mai important este sistemul său de relații, pe care acesta și l-a păstrat, în momentul în care a trădat guvernarea Dăncilă, a votat moțiunea și și-a negociat scump trecerea la noua putere politică. A fost vorba de posturi cheie, toate din sistemul Energetic, acolo unde Petcu a fost ministru și unde nu doar și-a menținut oamenii din perioada guvernării alături de PSD, ci și-a adus chiar unii în plus. Cel mai bine valorifică deputatul Petcu în prezent, când susținerea sa pentru Florin Cîțu, prin oamenii pe care îi are la Giurgiu este recompensată regește.

 

Transelectrica și noua garnitură de șefi

 

Pentru cei care nu știu, la compania de transport al energiei Electrice tocmai s-a făcut un schimb de garnituri. Povestea a fost cam la limita legii, printr-o serie de documente ce se pare că au ajuns și pe la DNA. Vorbim de convocări AGA, ordine de ministru și decizii de ultim moment ale Secretariatului General al Guvernului, în subordinea căruia se află Transelectrica.

Mișcarea cu pricina a avut darul de a înlătura din cărți vechii oameni din directorat și a-i lăsa câmp de manevră lui Marius Viorel Stanciu, membru în directoratul Transelectrica și omul de casă a lui Toma Petcu. Brav absolvent de Biotera, cu o diplomă pe care deja unii au trimis-o la DNA spre expertizare, din exact același județ cu Petcu, Stanciu este omul care ține frâiele Transelectrica în mână. Marius Stanciu lucrase înainte tot în energie, într-o funcție de conducere (director adjunct) din Electrica, acolo unde s-a căpătuit cu o plângere pentru abuzuri sexuale.

Pentru toată lumea, la vremea respectivă, Stanciu era cunoscut ca fiind omul președintelui PSD Giurgiu, Nicolae Bădălău. În aprilie 2020, Toma Petcu reușește să-l recupereze și printr-o manevră cu Adrian Mocanu, PMP-istul de la Buzău, reușește să facă un schimb de posturi în celebrul guvern de tranziție Orban.

 

PSD și ALDE la Hidroelectrica

 

Clanurile din perioada guvernării PSD-ALDE au fost păstrate pe poziții de liberali, tot pe filiera și la intervențiile lui Toma Petcu. Cel mai bun exemplu sunt foștii soți: Răzvan Pațaliu și Ioana Andreea Lambru. El este membru în directoratul Hidroelectrica, acolo unde președintele Consiliului de Supraveghere este taman Andreea Lambru, fosta sa parteneră de viață! Cine este Andreea Lambru?! Sper că stați jos: este fostul secretar general adjunct al guvernului, atât în perioada lui Victor Ponta, cât și în mandatul lui Sorin Grindeanu. A fost dată jos din acea funcție doar de Viorica Dăncilă, atunci când relația PSD cu Tăriceanu se răcise. Doar că postul de la Hidroelectrica și l-a păstrat cu brio și veți vedea și cu ce argumente. O altă curiozitate este și vârsta fragedă la care Andreea Lambru a ajuns în Consiliul de Supraveghere Transelectrica: 33 de ani!

Lista pe care Andreea Lambru figura ca numită la Hidroelectrica trimisă chiar de ministrul Energiei de atunci Toma Petcu

Dacă relația de supunere a lui Răzvan Pațaliu față de Toma Petcu este de notorietate, la fel de bună dar mai discretă este și colaborarea președintelui Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, cu același personaj. Badea are acolo un mandat de 4 ani la conducere, pe care l-a primit în iunie 2019. După cum probabil ați ghicit, în perioada aia era tot PSD-ALDE la guvernare..

În ceea ce-l privește pe Bogdan Badea și afacerile Hidroelectrica, acestea vor face obiectul unei anchete separate. Vă spun doar că acesta a fost secretar de stat în mandatul de ministru al lui Andrei Gerea de la Economie, în celebrul guvern Ponta. Și-a plătit serviciile de la acea vreme față de Gerea, prin achiziționarea a 2 firme de către Hidroelectrica, una dintre ele fiind acum condusă taman de Andrei Gerea, pe bani mulți. Asta, apropo de oamenii lui Tăriceanu păstrați încă la butoane.

 

Nuclearelectrica, între Dan Vîlceanu și Toma Petcu

 

Vâlceanu si Ghiță doi tineri care nu au prea avut chimie Poate le iese pe energie

Compania națională de energie electrică, termică și combustibil nuclear a fost o nucă grea pentru Toma Petcu și băieții din jurul său. Vom vorbi pe larg și despre aceștia din urmă. Deocamdată vă spunem doar că acolo ținta a fost Cosmin Ghiță, director general și membru în Consiliul de Administrație. Gașca lui Dan Vîlceanu, unul dintre cei mai apropiați oameni ai actualului premier, a dorit schimbarea sa de multă vreme. Ghiță ocupa acel post încă din 2017, tot de pe vremea PSD-ului. Însă băieții s-au lovit tot de filiera giurgiuveană din energie. Cât a fost Orban premier argumentele lui Vîlceanu nu au avut greutatea scontată, în balanță cu influența lui Toma Petcu. După ce s-a schimbat premierul, raportul de forțe s-a rezolvat altfel.

La Nuclearelectrica, băgat din timp în cărți de Cosmin Ghiță este omul de afaceri Ion Grecu, proprietarul imperiului energo-agricol Elcomex. Surse bine informate din zona energetică ne-au informat că afacerea Elcomex urmează să fie cumpărată de un băiat deștept din spatele celeilalte grupări, acesta fiind „prețul” păstrării lui Cosmin Ghiță la companie și pe mandatul Cîțu. Cumpărătorul de care vorbim ar putea să aibă și câștiguri substanțiale în viitorul apropiat, de pe urma celebrului PNRR.

La pachet cu greii enumerați mai sus, deputatul Toma Petcu l-ar avea la butonieră și pe Sinan Mustafa, directorul general adjunct de la Electrica Furnizare, un liberal care a candidat la Năvodari, dar care a ajuns la compania de stat fără susținerea filialei locale. Se pare că propteaua de la București a venit tot de la brigada din Giurgiu.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro