luni 17 iunie 2024

Deranj pe sifonările din cultura mioritică

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Există în România asta bătută de soartă niște domenii în care totul pare permis. Iar cei de acolo cred că acest privilegiu li se cuvine din plin. Până nu de mult, medicina era unul dintre aceste domenii. În numele salvării de vieți omenești și a jurământului depus, medicii aveau impresia că șpăgile și condiționările de acte medicale, pe care le făceau adesea, sunt îndreptățite. Ghinion, vorba unui clasic! S-a tăiat cu acele vremuri, iar cei din breasla cu pricina au început să înțeleagă, ușor-ușor, că nu le mai merge cum le mergea.

Există însă o tagmă ce încă refuză să se adapteze la realitățile vremurilor pe care le trăim. Vorbim de  vremuri în care toți strângem cureaua, suferim de pe urma crizei și încercăm să supraviețuim cu ce avem. O să vă surprindă, însă cei ce vânează rolul de semizei în societatea noastră bolnavă sunt cei obișnuiți cu scena, regiile și butaforiile. Și care speră că pot livra societății ăsteia o piesă proastă, pe bani mulți.

O serie de personaje ce au confiscat de multă vreme o parte din cultura românească, încep acum să își arate adevărata față, una hâdă, lacomă și schimonosită de grija față de propria persoană și interese de grup. Astăzi vom vorbi de mari granguri din teatrul românesc, personaje pe care publicul le-a îndrăgit și apreciat în trecut și care s-au folosit de acest statut pentru a se căpătui. Primul a fost Alexandru Arșinel, a cărui înlăturare din funcție a scos la iveală o mizerie de nedescris. Actorul încasa nu mai puțin de 6 indemnizații de la stat, în perioada în care ocupa și un post de conducere la teatrul de Revistă. Totalul fondurilor publice care intrau lunar în buzunarul acestuia: 25.000 lei!

Zilele trecute s-a iscat un nou așa-zis scandal în lumea celor ce încasează de pe urma culturii românești. Fostul ministru PSD-ist de la Cultură, pupilul primarului de tristă amintire Gabriela Firea, s-a activat subit. Actorul George Ivașcu și unii din jurul său au început să zbiere că primarul Nicușor Dan vrea să le închidă teatrul Metropolis. Și că edilul de la Capitală ar fi un sitrugător al identității naționale, un călău al culturii românești sau alte bazaconii. Am înțeles miza acestui scandal abia după ce a ieșit Nicușor Dan cu explicații: „teatrul Metropol nu se închide. Sunt în această perioadă controale la toate teatrele bucureștene din subordinea PMB, inclusiv evaluări ale conducerilor”!

Atunci am prins și eu tâlcul regiei ieftine de care vorbeam. Carevasăzică, coane Ivașcu, baiul matale e că îți ia cineva managementul la puricat! Și e posibil să afle românii cam câți bani tocați voi, pe salarii și investiții într-o așa-zisă cultură ce n-a livrat mai nimic românilor în ultimii ani! Păi spune, frate, așa! Vorba lui Caragiale: să se controleze, să se evalueze, dar să nu se schimbe nimic, așa ți-ar plăcea?!

Pentru mine, acești îmbuibați ce au pus monopol pe cultura românească sunt la fel de toxici ca deținătorii de pensii speciale. Ultimii îndeamnă românii la sacrificii financiare, dar zbiară ca din gură de șarpe când se pune problema ca veniturile nesimțite să le fie rașchetate. Primii merg pe burtă, învârt bugete de milioane, dar așteaptă în continuare aplauze pentru toate mânăriile pe care le execută doar în scop personal. Păi așa nu merge, băieți! Fabula Câinele și cățelul vă descrie perfect pe ăștia ca voi, ce clamați dreptatea pe scenă, dar vă dedulciți din plin la privilegiile unor jupâni aciuați pe lângă o clasă politică infectă. Haideți să mai schimbăm și noi repertoriul, ce ziceți?!

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro