joi 16 ianuarie 2025

Diamantele – top cele mai scumpe pietre prețioase

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Diamantele – top cele mai scumpe pietre prețioase

Diamantele sunt, fără îndoială, valoroase. Și, cum se spune, diamonds are forever. Totuși, cele mai scumpe diamante din lume ridică standardele la un alt nivel.

Aceste pietre prețioase sunt însoțite de o istorie impresionantă și, desigur, de proprietari extrem de bogați.

În continuare, vom explora câteva dintre cele mai celebre diamante din lume, dar înainte de toate, să înțelegem ce face ca aceste bijuterii să aibă prețuri atât de ridicate.

Diamantele își trag numele din cuvântul grecesc antic adamas, care înseamnă indestructibil, și sunt celebre pentru proprietățile lor fizice.

Clasificate cu un 10 pe scara de duritate Mohs, ele sunt practic imposibil de spart sau zgâriat. Spre surprinderea multora, diamantele nu sunt chiar atât de rare. De fapt, ele sunt printre cele mai comune pietre prețioase care pot fi găsite.

Cei patru C ai clasificării diamantelor sunt: tăietura (cut), culoarea (color), claritatea (clarity) și greutatea în carate (carat weight). Cu cât fiecare dintre aceste caracteristici este mai bună, cu atât diamantul va fi mai scump.

Iată cele mai scumpe 7 diamante din lume:

7.Diamantul albastru Oppenheimer: 57,5 milioane de dolari

Când acest diamant rar a fost vândut în mai 2016, compania The Oppenheimer Blue a stabilit un record mondial pentru cea mai mare sumă obținută vreodată de o bijuterie la o licitație.

Diamantele, scumpe
Diamantul albastru Oppenheimer

Acest record a fost doborât ulterior de Pink Star Diamond, în aprilie 2017.
Diamantul albastru Oppenheimer cântărește 14,62 carate și a fost numit astfel după fostul său proprietar, Sir Philip Oppenheimer, un cunoscut proprietar britanic de cai de curse, comerciant și colecționar de diamante.

Acest diamant mare, de formă dreptunghiulară, are o tăietură de smarald și este montat într-un inel de platină, având de o parte și de alta câte un diamant incolor, în formă de trapez.

6.Diamantul Regent: 61 de milioane de dolari

Dacă vizitezi Muzeul Luvru din Paris, vei găsi Diamantul Regent, o piatră prețioasă de 140,64 carate, cu o structură impecabilă.

Descoperit în 1698 în mina Kollur din India de un sclav, diamantul a ajuns ulterior la Thomas Pitt, guvernatorul britanic de la Madras, fiind numit Diamantul Pitt.

Diamantele, scumpe
Diamantul Regent

În 1717, Philippe al II-lea, Duce de Orleans, l-a cumpărat și a fost folosit pentru coroana lui Ludovic al XV-lea și pălăria Mariei Antoaneta.

Astăzi, diamantul este deținut de statul francez și este expus în Muzeul Luvru din 1887, fiind considerat unul dintre cele mai frumoase diamante, cu o fluorescență albăstruie.

5.Diamantul CTF Pink Star: 71,2 milioane de dolari

Descoperit în 1999 într-una dintre minele De Beers din Africa de Sud, diamantul brut de 59,6 carate a fost cumpărat de grupul Steinmetz și tăiat timp de 20 de luni de 8 șlefuitori.

Diamantele, scumpe
CTF Pink Star Diamond

Cunoscut inițial sub numele de Steinmetz Pink, diamantul a fost redenumit CTF Pink Star de Dr. Henry Cheng Kar-Shun, președintele bijutierului Chow Tai Fook, în memoria tatălui său.

4.Diamantul Centenar De Beers: 100 de milioane de dolari

Cu o greutate de 273,85 carate, Diamantul Centenar este al treilea cel mai mare diamant din lume, descoperit în mina Premier din Africa de Sud.

Doar diamantele The Cullinan I și II sunt mai mari. Extras în 1988, diamantul avea inițial 599 de carate și a fost tăiat în formă de inimă de Gabi Tolkowsky și echipa sa.

Diamantele, scumpe
Centenar De Beers

Clasificat în gama D, cea mai înaltă calitate pentru diamantele incolore, acest diamant a fost asigurat de De Beers pentru peste 100 de milioane de dolari, deși prețul de achiziție și proprietarul sunt necunoscute.

3.Diamantul Hope: 250 de milioane de dolari

Acest diamant rar, cu o culoare albastră datorată urmelor de bor, cântărește 45,52 carate și provine din mina Kollur din India. Deși data descoperirii este necunoscută, registrele de proprietate datează de peste 400 de ani.

Diamantele, scumpe
Diamantul Hope

În 1949, comerciantul american Harry Winston l-a cumpărat și l-a donat Muzeului Național de Istorie Naturală din SUA, unde este expus din 1958. Valoarea estimată a diamantului este între 200 și 350 de milioane de dolari.

Dacă ți se pare cunoscut, este inspirația pentru „The Heart of the Ocean” din filmul Titanic.

2.Diamantul Cullinan: peste 400 de milioane de dolari

Cel mai mare diamant brut de calitate gemă descoperit vreodată, Diamantul Cullinan cântărea inițial 3.106,75 carate și a fost găsit în 1905 în mina Premier No.2 din Cullinan, Africa de Sud.

Diamantele, scumpe
Diamantul Cullinan

Acesta a fost tăiat în 105 pietre, incluzând 9 pietre principale cu un total de 1.055,89 carate. Cullinan I, cunoscut și sub numele de Marea Stea a Africii, este cea mai mare piatră, cu 530,4 carate, și este montată pe mantia reginei Elisabeta a II-a.

Cullinan II face parte din Coroana Imperială de Stat. Dacă diamantul ar fi descoperit astăzi, valoarea lui ar depăși 400 de milioane de dolari.

1.Diamantul Muntele de Lumină (Koh-I-Noor): neprețuit

Considerat cel mai scump diamant din lume, Koh-I-Noor cântărește 105,6 carate și face parte din bijuteriile coroanei britanice. Piatra centrală a coroanei Reginei Mamă, diamantul este expus la Turnul Londrei și este văzut anual de milioane de vizitatori.

Se spune că diamantul este blestemat, deoarece mulți dintre proprietarii săi bărbați au pierdut puterea sau viața în mod neașteptat, motiv pentru care din 1849 a fost purtat doar de femei.

Diamantele, scumpe
Diamantul Muntele de Lumină

Provenind din India, Koh-I-Noor a fost tăiat sub forma unui briliant oval de Coster Diamonds și este estimat la peste 1 miliard de dolari, deși este considerat neprețuit.

Ce face un diamant atât de scump? Pe lângă cei 4 C menționați anterior, există și alți factori importanți, precum locul de extracție și raritatea diamantului. Unele diamante rare și extraordinare pot ajunge să fie vândute pentru milioane de dolari.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Spoiala Anamaria
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro