În Uniunea Europeană, reglementarea și deficitul de competențe sunt două dintre principalele provocări externe pentru dezvoltarea unei rețele digitalizate de distribuție a energiei.
Studiul „Wired for Tomorrow” a scos la iveală că investiţiile în infrastructura digitală au dus la o maturitate mai mare în ceea ce priveşte securitatea cibernetică. Reglementările clare şi sprijinul pentru astfel de investiţii joacă un rol cheie în această evoluţie, conform sondajului realizat în cadrul Eurelectric Power Summit.
„Pentru a promova digitalizarea, autorităţile naţionale de reglementare ar trebui să ofere compensaţii adecvate operatorilor. De asemenea, este necesară o aplicare consecventă a noilor legi privind dubla tranziţie ecologică şi digitală la nivelul tuturor sectoarelor, evitând suprapunerea şi neconcordanţele. Iar pentru ca un sistem energetic digitalizat să funcţioneze cu succes, este esenţială o forţă de muncă calificată. Uniunea Europeană poate contribui la reducerea deficitului actual de competenţe prin educaţie formală, iniţiative în domeniu şi un sistem de certificare recunoscut la nivelul întregului bloc comunitar”, se menționează într-un studiu recent.
Transformările ample în domeniul energiei electrice pun reţeaua electrică europeană pe un nou curs. Aceasta este rezultatul unei ambiţii puternice de reducere a emisiilor de dioxid de carbon şi creare a unui sistem de energie electrică sustenabil. În acest nou model, energia regenerabilă la scară mică, vehiculele electrice şi pompele de căldură se conectează direct la nivelul de distribuţie, încetând să mai fie transportate prin intermediul unui sistem tradiţional. Pentru a face această transformare posibilă, operatorii de sisteme de distribuţie trebuie să extindă, modernizeze şi digitalizeze reţeaua lor.
Potrivit unui studiu, digitalizarea poate îmbunătăţi semnificativ eficienţa construirii, operării şi întreţinerii reţelei de electricitate, dar mai sunt impedimente care împiedică exploatarea completă a potenţialului său.
Conform surselor citate, operatorii de sisteme de distribuţie trebuie să se asigure că vor oferi o alimentare fiabilă cu energie electrică, să faciliteze conexiunile la rețea și să protejeze fluxurile de date pentru a asigura confidențialitatea și securitatea clienților lor. Cu toate acestea, rata extinderii rețelelor europene nu ține pasul cu cererea în creștere pentru noi conexiuni din partea clienților. Infrastructura și sistemele tehnologice actuale sunt adesea învechite și nu sunt capabile să gestioneze cantități nelimitate de date adăugate în sistemul lor de rețea.
În prezent, managementul flexibilităţii reţelei energetice este încă într-un stadiu incipient și nu poate face față cerințelor viitoare. De asemenea, o creștere a energiilor regenerabile implică o planificare mai amplă și o prognozare mai precisă a rețelelor deoarece aceste surse sunt variabile și descentralizate. Cu un consum final de energie din surse regenerabile estimat la 42,5% până în 2030, dezvoltarea unei infrastructuri pregătite pentru tehnologiile digitale este esențială.
Pot exista multe oportunități de digitalizare în domeniul construcțiilor, exploatării și întreținerii rețelelor, dar acestea trebuie gestionate corespunzător pentru a fi cu adevărat valoroase. Acest lucru necesită sprijin de la autorități și o reglementare clară pentru a implementa tehnologii digitale în industrie. Aceste idei au fost exprimate de secretarul general al Eurelectric, Kristian Ruby, într-un comunicat recent.
Eurelectric este o organizaţie care reprezintă interesele industriei europene de electricitate. Scopul nostru este să promovăm competitivitatea în industrie, să avem o voce puternică şi eficientă în afacerile publice și să evidențiem rolul crucial al energiei electrice în progresul societății.
Comentează pe FACEBOOK