Disputa juridică pentru Sfinx și Babe între Dâmbovița și Prahova a ajuns la faza pe bani. Ministerul Mediului a reușit să deblocheze impasul juridic în care se află Tribunalul Dâmbovița, instanță care a stăruit luni întregi să afle care este valoarea celor două monumente din Bucegi.
Disputa juridică pentru Sfinx și Babe. Cât costă cele două monumente
Lupta dintre cele două județe ține de aproximativ zece ani. Reprezentanții comunităților își doresc o decizie judecătorească definitivă care să le dea drept de proprietate asupra celor două monumente.
Instanța a cerut un răspuns în ceea ce privește valoarea monumentelor.
Potrivit Libertatea, Ministerul Mediului a anunțat judecătorii dâmbovițeni că „nu poate estima pecuniar cele două monumente ale naturii, Sfinxul şi Babele, în centralizarea bunurilor din domeniul public al statului figurând exclusiv aria naturală Bucegi, având o valoare de inventar de 265.819.352,00 lei”, potrivit actelor existente la dosar.
Parcul Bucegi are o suprafață de 500 ha, pe raza a trei judeţe: Dâmboviţa, Prahova şi Braşov.
După un an de dialog, instanța a înțeles că nu se pot evalua monumente ale naturii.
„Tribunalul constată că s-au efectuat mai multe adrese autorităţilor în vederea stabilirii valorii celor doi megaliţi şi că prin răspunsul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor s-a arătat că acestea nu au valoare stabilită, fiind monumente ale naturii. (…) Tribunalul constată că răspunsul Ministerului Mediului este clar, valoarea nu poate fi estimată pecuniar”, potrivit sursei citate.
Care este miza procesului
Pe lângă cele două monumente, există și un teren de patru hectare, în vârf de munte, într-o zonă cu potențial turistic. Acesta este evaluat la 2.500.000 de lei.
Județul Dâmbovița, stăpân pe teren
Pe data de 28 septembrie 2022, Curtea de Apel Pitești a dat câștig de cauză, prin sentință definitivă, autorităților din Dâmbovița. Astfel că, instanța a decis mutarea liniei de hotar.
Delimitarea teritorială dintre județe nu a rezolvat și disputa proprietății asupra monumentelor Babele și Sfinxul, „care rămân în proprietatea orașului Bușteni, drept stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 1359/2001, prin care se atestă apartenenţa celor două formațiuni la domeniul public al oraşului Buşteni (hotărârea de guvern fiind în vigoare la acest moment)”, a anunțat Prefectura Prahova într-un comunicat de presă, la finalul procesului.
Comentează pe FACEBOOK