Iată o întrebare ce a născut multe discuții aprinse, inclusiv în România, deși suntem țară NATO, iar perspectiva războiului nu prea există. Câțiva influenceri au fost „lapidați” virtual, după ce au îndrăznit să sugereze că mersul la război pentru țara noastră nu se justifică. În puseul lor de sinceritate, unii au postat pe rețelele de socializare că o vor tăia din țară, de cum se vor suna goarnele mobilizării. De partea cealaltă, unii i-au înjurat de mama focului, făcându-i trădători de neam și lipsiți de patriotism.
În cele ce urmează, vă propun să tragem cu toții aer în piept, să ne liniștim și să discutăm cu calm despre povestea asta. Hai să vedem cam ce înseamnă războiul în vremurile noastre. El aduce tot mai mult cu un joc pe calculator. Poate de-aia au și mușcat-o unii, prezentând drept reale imagini dintr-unul. Confruntarea e foarte mult despre aruncatul de bombe în capul celuilalt, de la distanță. Până și avioanele cu piloți care fac asta pierd tot mai mult teren în fața aparatelor ghidate de la distanță (vezi faimoasele drone Bairaktar). Deci un profan cu pieptul gol, fie el și plin de mușchi, căruia statul îi dă o pușcă, are fix șansa porcului de Crăciun. Armele precum infanteria par să aibă soarta dinozaurilor: dispar încet și sigur..
Să mergem mai departe, cu un studiu de caz pe România. Noi am decis în 2007 să suspendăm stagiul militar obligatoriu. Nu că era el mare lucru, dar era perioada aia de un an (sau 6 luni pentru cei cu studii superioare) în care tinerii se familiarizau și ei cu alfabetul războiului. Încărcau o pușcă, luau ceva la țintă, țineau în mână o grenadă defensivă sau învățau cum se pune o mască de gaze. Nu spun că ideea renunțării la serviciul militar nu a fost o idee bună. Mereu mi s-a părut o pierdere de vreme acel stagiu militar. Ba chiar un abuz prin care adesea se dădea șansa unor nătărăi să-i batjocorească, cu scuza instrucției, pe unii mai răsăriți ca ei. Dincolo de asta, trebuie să ne asumăm că România are în prezent un segment de populație cu vârsta între 18 și 35 de ani, care în mare parte nu a ținut o armă în mână. Iar cunoștințele despre război le-a acumulat doar din jocurile video de care vorbeam. Să-i chemi pe aceștia la oaste, fie și preventiv, mi se pare o prostie fără margini.
Haideți să ne uităm puțin și în curtea vecinilor. Să luăm chiar exemplul ucrainienilor, cei pe care îi admirăm cu toții că luptă azi cu o îndârjire teribilă împotriva armatei ruse. De la televizor, toți ucrainienii par eroi. Unii chiar sunt. Dar există o parte prea puțin mediatizată, de care nimeni nu vorbește. O să îmi asum eu riscul de a mă face unii demolator de mituri:
– La fel cum probabil s-ar întâmpla și la noi în caz de război, la frații ucrainieni merg la război doar fraierii. Plus alți câțiva patrioți asumați. Șmecherii spun pas, dau cu flit și își văd interesul!
Haideți să vă dau și exemple concrete. Cică neprezentatul la unitate te aruncă în fața Curții Marțiale. Dezertorii sunt aspru pedepsiți, iar rușinea lor nu o spală nimic. Superb. Ați remarcat puhoiul de mașini de lux ce au invadat străzile Bucureștiului în ultimele zile. Dacă nu, vă rog să fiți atenți la acest fenomen. Toate sunt conduse de bărbați tineri, în putere, unii chiar lucrați la sală și bine făcuți. Nu prea am văzut la volanul limuzinelor cu pricina femei disperate cu copiii pe bancheta din spate, lăcrimând pe bordul bolidului după soțul rămas la oaste.
Astăzi am văzut o altă știre care întărește cele spuse până acum. Oligarhul ucrainian Rinat Ahmetov, patronul echipei de fotbal Sahtior Donetsk, s-a mutat împreună cu familia la una din proprietățile sale din Elveția. Asta, după ce părăsise Ucraina la bordul avionului său privat. Haideți să vă spun una tare. Știți ce vârstă are oligarhul?! Vă spun eu: au trecut peste el doar 55 de primăveri! Oare bărbații de 55 de ani nu sunt luați cu arcanul în armata ucraineană, în vremurile astea? Să fie Ahmetov un dezertor ticălos, fugit mișelește de responsabilitatea de a-și apăra țara?!
Păi în cazul ăsta, vin și vă întreb: l-au trecut Zelenski și ai lui pe lista dezertorilor? Va înfunda miliardarul pușcăria, după terminare războiului, pentru gestul său? Va fi el dat în consemn și urmărire generală de autoritățile de la Kiev? Nu știu de ce, dar am senzația că nimic din toate astea nu se va întâmpla. Ba cred că Ahmetov și alții ca el vor reveni liniștiți acasă, imediat ce se liniștesc apele. Cei ca el și miliardele lor vor fi întâmpinați cu flori..
În atare condiții, revin și eu cu întrebarea de la început: oare doar fraierii mai merg la război în 2022?! Vă las pe fiecare să vă răspundeți…
Comentează pe FACEBOOK