Solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul „10 august”a fost respinsă marţi de către Tribunalul Bucureşti
Decizia instanţei este definitivă.
Dosarul a fost plimbat șase luni între instanţe, deoarece magistraţii nu s-au hotărât cine are competenţa să soluţioneze acest caz.
Pe 4 august 2020, fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului „10 august” şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie: colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, maiorul Laurenţiu Cazan, colonelul Cătălin Sindile şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică.
Cererea DIICOT a fost trimisă la Curtea de Apel Bucureşti, instanţa care, pe 10 august 2020, hotăra că nu are competenţa materială de a soluţiona cererea procurorilor şi a trimis dosarul la Tribunalul Bucureşti.
Dosarul nu a ajuns însă la Tribunalul Bucureşti, fiind trimis la Instanţa supremă, pentru soluţionarea unei cereri formulate de colonelul Sebastian Cucoş privind sesizarea Curţii Constituţionale, care a fost respinsă de magistraţi.
După respingerea cererii de sesizare a CCR, dosarul a intrat pe rolul Tribunalului Bucureşti în octombrie 2020, însă a fost amânat de două ori, invocându-se diverse motive de procedură.
Vineri, la al treilea termen, instanţa a amânat cu o lună procesul, pentru a da posibilitatea avocaţilor să pregătească apărarea pe o excepţie ridicată de procuror privind necompetenţa materială a Tribunalului Bucureşti de a dezbate cererea DIICOT.
„Pentru a da posibilitate apărătorilor aleşi ai intimaţilor să-şi pregătească apărarea pe excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului Bucureşti, pusă în discuţie de reprezentantul Ministerului Public, amână cauza şi acordă un nou termen de judecata la data de 16.02.2021, sala 147, ora 11”, se arată în decizia tribunalului postată pe portalul instanţelor de judecată.
Dacă judecătorul va admite excepţia invocată de procuror, soluţia va fi dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În ordonanţa de redeschidere a anchetei, Giorgiana Hosu explica faptul că procurorul Doru Stoica, nu a reaudiat suspecţii, victimele şi martorii. Mai mult, Giorgiana Hosu arăta că şefii Jandarmeriei nu au vrut să dea declaraţii atunci când au fost chemaţi la Parchetul Militar, însă ei trebuiau citaţi la DIICOT, după preluarea dosarului de la procurorii militari.
Nicio persoană vătămată şi niciun martor nu au fost citaţi la DIICOT, cu excepţia unor oficiali – Carmen Dan, Speranţa Cliseru, Aurelian Bădulescu şi Alin Ionel Mastan.
Procurorul Doru Stoica invoca în ordonanţa de clasare „credinţa sinceră” a autorităţilor în aplicarea legii şi complicitatea morală a protestatarilor paşnici din Piaţa Victoriei care s-au amuzat de cei care au exercitat violenţe asupra forţelor de ordine.
În plus, Doru Stoica spunea că nu toate „victimele colaterale” ale violenţelor din Piaţa Victoriei au fost şi „victime inocente”.
Comentează pe FACEBOOK