marți 18 martie 2025

Dosarul Nordis – Decizia Curții de Apel București: Motivele arestărilor preventive

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Curtea de Apel București a explicat motivele care au stat la baza arestărilor preventive în Dosarul Nordis, evidențiind atitudinea inculpaților, printre care Laura Vicol și Valentin Ciorbă, descrisă drept „o lipsă totală de respect și de teamă față de consecințele legale”. Instanța a subliniat că aceștia au acționat „cu o îndrăzneală ieșită din comun”.

Motivarea deciziei a fost transmisă joi, și pune accent pe pericolul social al faptelor comise.

Potrivit Curții de Apel București, „starea de pericol pentru ordinea publică” trebuie analizată în sens larg, conform jurisprudenței CEDO. Instanța consideră că impactul public al unor astfel de infracțiuni de corupție, comise de persoane cu poziții importante, poate submina încrederea în justiție și poate stimula percepția că autoritățile nu sancționează ferm comportamentele ilicite.

Totodată, Curtea subliniază că infracțiunile comise au generat o „puternică rezonanță socială” din cauza domeniului în care s-au produs. În acest context, măsura arestării preventive este considerată necesară pentru buna desfășurare a procesului penal.

În motivare se menționează și rolul central al unui inculpat în promovarea proiectelor și în inducerea în eroare a clienților în timpul negocierilor și semnării contractelor. Acesta este acuzat că ar fi furnizat informații false sau incomplete, fiind identificat de numeroși clienți drept principalul interlocutor în procesul de vânzare-cumpărare.

Dosarul Nordis
cazul-nordis

Judecătorul de drepturi și libertăți a evidențiat că alegerea măsurii arestării preventive are și un important mesaj social, având în vedere „gravitatea extremă a faptelor, contribuția directă a inculpaților și cuantumul ridicat al prejudiciului”.

Instanța avertizează că lăsarea în libertate a inculpaților ar putea încuraja comiterea unor infracțiuni similare și ar alimenta neîncrederea publicului în reacția promptă a autorităților față de faptele de corupție. De asemenea, se subliniază că acest dosar a fost intens mediatizat, iar numărul persoanelor prejudiciate este considerabil.

În încheiere, Curtea de Apel a reiterat că inculpații au acționat cu „îndrăzneală absolut deosebită”, demonstrând o ignorare completă a normelor legale și a posibilelor repercusiuni.

Apelurile împotriva măsurilor preventive urmează să fie judecate joi, 13 februarie, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). În prezent, cinci dintre cei 11 inculpați sunt în arest preventiv, trei în arest la domiciliu și alți trei sub control judiciar, măsuri contestate atât de inculpați, cât și de DIICOT, care solicitase arestarea întregului grup.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro