luni 17 iunie 2024

Două sute de clădiri din București vor fi consolidate

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Va începe expertiza a două sute de clădiri vulnerabile în cazul unui cutremur pentru a putea fi consolidate. Primăria Capitalei a semnat un acord cadru care dă undă verde acestui proces.

Cele 200 de edificii sunt extrem de vulnerabile, dar nu au o expertiză tehnică, motiv pentru care nu a fost permisă consolidarea lor.

Este vorba despre clădiri construite începând cu anii 30 până în anii 60.

”Toate astea din nefericire, dacă nu intervenim asurpa lor, vor avea probleme mari în cazul unui cutremur”, a declarat directorul adjunct AMCCRS, Edmond Niculușcă.

În Piața Romană, la colț cu strada Mendeleev este una dintre clădirile ridicate de vestitul arhitect Ion Mincu. Casa i-a aparținut lui Nicolae Petraşcu, fost diplomat, scriitor și istoric de artă.

Clădirea este inclusă pe lista monumentelor istorice, dar nu a mai fost îngrijită.  Este una dintre cele 200 de clădiri care intră în acordul recent semnat.

Are nevoie urgență de consolidare, dar nu a fost niciodată verificată.

În Bucureșți sunt peste 2.000 de clădiri cu risc seismic sau încadrate în categorii de urgență, potrivit datelor oficiale. Cifra nu este însă una reală, numărul imobilelor cu structura afectată fiind mult mai ridicat.

Edmond Niculușcă, director adjunct AMCCRS: Poate cel mai mare efort de expertizare tehnică pe care îl face Primăria Capitalei în ultimii 20 ani. Nu se poate începe procesul de consolidare fără expertizarea tehnică a clădirii. Pentru că expertizarea stabilește gradul de risc seismic. Urmează să dăm în execuție în următoarele 6 luni undeva la 10 imobile.”

De la Revoluţie până acum au fost consolidate peste 30 de clădiri în Bucureşti, dar oficial sunt 363 cu bulină.

În cazul unui cutremur major, 1 din 4 bucureşteni ar fi afectați, conform unui studiu al Băncii Mondiale.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist.
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro