duminică 1 decembrie 2024

Economia României pusă sub semnul întrebării – principalele amenințări, modificări fiscale și recesiune

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Economia României se confruntă cu riscuri semnificative, potrivit raportului realizat de CFA România, organizație de profesioniști în investiții. După doi ani de creștere economică solidă, anul curent a marcat o performanță sub potențial, iar tendința de încetinire va continua și în 2025, arată experții.

Conform sondajului, riscurile economice predomină în clasamentul amenințărilor pentru anul viitor. Pe primul loc se află modificările în politica fiscală, urmate de riscul unei recesiuni economice.

De asemenea, respondenții au semnalat și riscuri non-economice, precum dezinformarea, care ocupă poziția a treia. Lista este completată de sustenabilitatea datoriei publice și riscul unor conflicte armate.

Inflația și deprecierea leului – previziuni pentru 2025

Inflația este estimată să se modereze ușor în următoarele 12 luni, cu o valoare medie anticipată de 4,72% pentru noiembrie 2025, conform răspunsurilor participanților.

Aproximativ 33% dintre respondenți estimează o reducere a ratei inflației, în timp ce 39% anticipează stabilitatea acestui indicator.

Pe de altă parte, 72% dintre experți prevăd o depreciere a leului în raport cu euro în următorul an. Media cursului valutar anticipat este de 5,0627 lei/euro pentru următoarele 6 luni, iar pentru un orizont de 12 luni, valoarea crește la 5,0964 lei/euro.

economia investiții CFA România riscuri
riscuri pentru 2025

Perspective pentru prețurile locuințelor și deficitul bugetar

În ceea ce privește prețurile proprietăților rezidențiale, 44% dintre participanți estimează o scădere în următoarele 12 luni, în timp ce 33% prognozează stagnarea acestora.

Majoritatea respondenților (72%) consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, ceea ce indică o posibilă ajustare pe piața imobiliară.

Deficitul bugetar rămâne o problemă semnificativă. Pentru 2024, deficitul este prognozat să ajungă la 7,8% din PIB, urmând să se reducă la 6,5% în 2025. Totodată, datoria publică este anticipată să crească la 57% din PIB în următoarele 12 luni.

Creșterea economică în declin

Economia României continuă să își reducă ritmul de creștere. Pentru anul curent, rata de creștere economică este estimată la doar 1,6%, iar în 2025 se anticipează o încetinire suplimentară, la 1,4%.

În plus, unii respondenți consideră probabilă intrarea economiei în recesiune.

Raportul CFA România evidențiază vulnerabilitățile majore ale economiei, de la volatilitatea fiscală la riscurile macroeconomice și geopolitice.

Într-un context economic și social instabil, este esențială adoptarea unor politici care să protejeze economia de șocuri externe și să sprijine o creștere economică sustenabilă.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro