Excavator închiriat de primărie pentru a îngropa morții de COVID

Numărul deceselor cauzate de Covid-19 din ultimele zile a impus o activitate ca pe front nu numai în spitale, ci şi în cimitirele botoşănene. Autoritățile au luat deciza de a închiria un excavator care să sape gropi pentru că, efectiv, groparii nu au mai făcut faţă valului de înhumări.

Pe 12 octombrie au fost 14 înhumări. Am închiriat un excavator. A fost o situaţie de forţă majoră deoarece trebuiau săpate şapte gropi. Celelalte familii aveau deja locuri concesionate”, a declarat Marinela Vieru, directorul SPAPOC., potrivit Monitorul de Botoșani.

Datele centralizate arată că în Botoşani în fiecare lună erau aproximativ 50 de decese, însă acum numărul acestora s-a dublat.
Mai mult, valul de înhumări accentuează criza locurilor de veci din oraş, astfel că este în derulare licitaţia pentru extinderea Cimitirului Eternitatea. Anunţul a fost postat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice vinerea trecută, termenul limită pentru depunerea ofertelor fiind 28 octombrie. Valoarea contractului este de 4.517.810 de lei.
Municipiul Botoşani se confruntă cu o acută lipsă de locuri de înhumare în ambele cimitire ale oraşului. Singura posibilitate de rezolvare a problemei este extinderea Cimitirului Eternitatea, pe terenul proprietate a Consiliului Local. Terenul în suprafaţă de 77.928 de metri pătraţi este adiacent vechiului cimitir şi, prin lucrări de sistematizare, se poate alipi construcţiei existente. Etapa I se referă la o suprafaţă de 55.600 de metri pătraţi. Acest teren se află într-o zonă nesistematizată şi, prin lucrări de protecţie cu arbori, arbuşti se poate amenaja o aripă a cimitirului existent”, se arată în documentaţie.

 
Comentează pe FACEBOOK