marți 15 octombrie 2024

Exfolierea – un pas cheie in ingrijirea tenului

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Daca esti preocupata de starea pielii tale si te confrunti cu diverse probleme, cum ar fi acneea, petele sau ridurile, probabil ai auzit despre tratamentele de exfoliere.Secretul pielii strălucitoare și sănătoase?  E simplu, trebuie doar sa introduci în rutina ta de îngrijire exfolierea, si rezultatele uimitoare nu vor intarzia sa apara.

Ce este exfolierea si de ce este importanta in ingrijirea tenului?

Exfolierea reprezintă procesul de îndepărtare a celulelor moarte de la suprafața pielii, ajutând la stimularea regenerării și la obținerea unei texturi mai netede. Este un pas esențial în rutina de îngrijire a tenului, contribuind semnificativ la menținerea sănătății și frumuseții acestuia.

Exfolierea, daca este facuta corect, te va ajuta sa imbunatatesti aspectul general al pielii si, in mod specific, contribuie la rezolvarea diverselor probleme ale tenului, precum cicatrice sau pori mariti. Iata care sunt beneficiile tratamentelor de exfoliere:

Micsoreaza dimensiunea porilor

Porii sunt, practic, mici orificii in piele unde cresc firele de par si unde se pot aduna impuritati si celule epiteliale moarte.

Cu cat se aduna mai multe depuneri, cu atat se maresc si porii, pentru a avea loc pentru ele, iar pielea capata un aspect inestetic.

Prin exfoliere, sunt eliminate pielea moarta si impuritatile, iar porii se vor micsora.

Te ajuta sa scapi de acnee si de urmele ei

Acneea poate aparea din cauza unor factori interni, precum un dezechilibru hormonal, dar si din cauza unor factori externi, precum acumularea de sebum si praf in pori.

Prin exfolierea constanta, se elimina aceste impuritati si poate fi prevenita aparitia cosurilor.

Cosurile pot lasa urme rosii sau cicatrice, care pot persista aproximativ o saptamana. Prin exfoliere, elimini celulele moarte de piele si incurajezi regenerarea tenului.

Te ajuta sa ascunzi ridurile

Aparitia ridurilor este un proces natural prin care trece orice persoana cand inainteaza in varsta. Dar uneori ai vrea sa le ascunzi si optezi pentru machiaj pentru a face asta.

Dar cand aplici fond de ten peste celule de piele moarta, pe care le recunosti deoarece iti fac pielea sa arate uscata, machiajul se va prinde de aceste celule si va scoate in evidenta chiar si cele mai mici linii.

exfolierea-tenului
exfolierea tenului

Prin exfoliere nu vei indeparta ridurile, ci doar reziduurile de epiderma care le scot in evidenta. Dupa exfoliere, pe fata curata, fondul de ten va oferi un aspect uniform pielii tale si ridurile vor deveni invizibile.

Chiar daca ai o rutina de ingrijire bine pusa la punct, care include creme si serumuri de hidratare, daca ai un strat de piele moarta pe fata, absorbtia cremelor se va face cu dificultate.

Prin exfolierea regulata elimini acest strat, incurajezi regenerarea celulelor si permiti produselor de hidratare sa patrunda mai adanc in piele.

Astfel, serumul hidratant pe care il aplici va ajunge direct la celulele noi de piele.

Tipuri diferite de exfoliere

Exfolierea mecanica

Aceasta presupune eliminarea celulelor moarte folosind produse ce contin particule abrazive sau folosirea unei perii ori a unui prosop umed pe care a fost aplicata anterior o cantitate de produs de curatare a fetei.

Practic, orice metoda ai folosi, trebuie sa incepi cu un ten curatat in prealabil si apoi sa aplici exfoliantul pe fata, cu miscari ferme, circulare.

Dupa aproximativ un minut de masare a tenului cu particulele abrazive, acestea se indeparteaza cu apa calduta.

Mai exista o metoda de exfoliere mecanica, numita microdermabraziune, dar aceasta este realizata doar in saloanele specializate. Este recomandata pentru persoanele care au cicatrice si riduri pronuntate.

Exfolierea chimica

Spre deosebire de exfolierea mecanica, responsabila pentru indepartarea stratului superficial de celule moarte, cea chimica, datorita acizilor exfolianti, patrunde in interiorul porilor si indeparteaza excesul de sebum si impuritatile.

Exista doua categorii principale de exfolianti chimici: AHA (acizi alpha hidroxy) si BHA (acizi beta hydroxy).

Acizii AHA sunt derivati din substante naturale si sunt ideali pentru exfolierea pielii uscate. Acizii de acest tip sunt solubili in apa si nu patrund foarte adanc in pori.

Acizii BHA contin molecule solubile in ulei si pot patrunde mai adanc in piele si pori. Acestia au proprietati antiinflamatorii si antibacteriene, care ajuta la realizarea unei exfolieri mai profunde.

Sunt potriviti pentru pielea uleioasa, cu puncte negre si predispusa la acnee.

Poti sa iti faci o exfoliere chimica la dermatolog sau la cabinete de estetica, dar si acasa, cu diverse produse care contin agenti de exfoliere (seruri, creme, exfoliante), pe care le poti achizitiona din magazine sau farmacii.

Cat de des ar trebui sa iti exfoliezi pielea

In fiecare zi, o persoana elimina aproximativ 50 de milioane de celule, iar daca acestea raman pe piele, tenul poate capata un aspect tern.

Astfel, daca ai un ten mixt sau gras, este indicat sa il exfoliezi de doua ori pe saptamana, iar daca tenul tau este uscat sau sensibil, o data pe saptamana este suficient.

Recomandari si contraindicatii

Desi exfolierea te ajuta sa elimini celulele de piele moarta si sa ai o fata mai stralucitoare, daca o faci in exces sau incorect, ar putea sa iti deterioreze pielea.

Asadar, ai grija sa respecti urmatoarele sfaturi atunci cand alegi sau folosesti un produs de exfoliere.

Pentru exfolierea mecanica:

-nu este recomandata pentru tenul cu rozacee, cuperoza, acnee cu pustule, dermatita, ten sensibil, dar si orice alta afectiune care lasa tenul cu leziuni si iritatii.

-nu alege exfoliante mecanice puternice, cu particule din samburi de fructe, deoarece pot crea leziuni la suprafata pielii daca ai un ten sensibil.

-daca ai o taietura, o infectie sau suferi de o arsura solara, nu ar trebui sa te exfoliezi.

-la sfarsitul exfolierii, pielea nu ar trebui sa se simta uscata, dar e bine sa aplici o crema hidratanta, deoarece se va absorbi mai bine cand nu exista celule de piele moarta care sa o blocheze.

Pentru exfolierea chimica:

-agentii BHA contin si acid salicilic – daca ai alergie la aspirina (acid acetilsalicilic), evita folosirea unui exfoliant cu BHA.

-acizii fotosensibilizeaza pielea – astfel, daca te expui la soare in timpul sau dupa folosirea lor (chiar si la doua saptamani distanta), trebuie sa aplici crema de protectie cu minimum SPF 25.

In caz contrar, exista riscul sa apara iritatii sau chiar pete solare.

Atata timp cat exfoliantul este aplicat corect si este ales in functie de tipul de ten, celulele de piele moarta vor fi indepartate, iar fata  va avea un aspect curat, stralucitor si uniform.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Aria Haret
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro