După o perioadă dificilă de după destrămarea Uniunii Sovietice, calculele arată că exporturile medii zilnice de gaze naturale ale Gazprom către Europa au crescut cu aproape 23% în iunie 2024 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Aceasta este o veste bună pentru companie și reprezintă o redresare importantă.
Comparativ cu luna precedentă, am observat o scădere a livrărilor cu 8,6%.
În luna precedentă, exporturile au fost mai scăzute decât în luna mai, din cauza lucrărilor programate de mentenanţă la gazoductul TurkStream care au avut loc în perioada 6-9 iunie.
În iunie, exporturile zilnice medii prin conducte au înregistrat o scădere la 81,8 milioane metri cubi (mcm), față de 89,5 mcm în luna mai. Cu toate acestea, acestea sunt mai mari decât în iunie 2023, când livrările au fost de doar 66,8 mcm.
În prima jumătate a acestui an, Gazprom a exportat aproximativ 15,5 miliarde metri cubi de gaze naturale în Europa.
În ciuda eforturilor de a renunţa la gazele ruseşti, mai multe state din Europa de Est continuă să le primească prin intermediul unei conducte ce traversează Ucraina. Cu toate acestea, acordul ce reglementează tranzitul acestor gaze va expira la sfârșitul anului. Dat fiind situația actuală și conflictul în curs, majoritatea experților se așteaptă ca livrările de gaze rusești să fie oprite în curând.
Vânzările de gaze naturale ale Gazprom în China continuă să crească, cu importuri prin conducte de aproximativ 22,7 bcm anul trecut. Acest lucru reprezintă o creştere semnificativă față de nivelul din 2022, care a fost de doar 15,4 bcm.
Din 2023, Gazprom nu mai face publice propriile statistici lunare.
Datele din 2022 arată că Rusia a livrat aproximativ 63,8 bcm de gaze în Europa prin mai multe rute, conform datelor Gazprom . Cu toate acestea, volumul a scăzut semnificativ anul trecut, la doar 28,3 bcm. În comparație cu nivelurile maxime din 2018-2019, care au fost între 175 bcm și 180 bcm pe an, acest lucru reprezintă o scădere semnificativă.
Potrivit raportului anual al companiei ruse de stat, publicat luna aceasta, producția de gaze naturale a grupului Gazprom a scăzut cu 13% în ultimul an, ajungând la nivelul record de 359 miliarde metri cubi (bcm), comparativ cu 412,94 bcm din 2022.
În ultimii ani, producţia de gaze naturale a scăzut dramatic. La nivelul cel mai redus din istoria companiei înființate de Ministerul Industriei Gazelor în anul 1989, producţia a ajuns la numai 515 bcm în 2021, ceea ce reprezintă o scădere de aproape o treime față de nivelurile anterioare.
În 2023, Gazprom a înregistrat pierderi de aproape şapte miliarde de dolari, fiind primele sale pierderi anuale din 1999. Acestea au fost cauzate în principal de scăderea exportului de gaze către Europa.
Gazprom este unul dintre cei mai importanți producători de gaze naturale la nivel mondial și aduce o contribuție semnificativă la bugetul Rusiei.
Comentează pe FACEBOOK