luni 25 septembrie 2023

Familia ministrului Eduard Novak, abonată la bani publici

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Familia ministrului Sportului, Eduard Novak, este acuzată că s-a abonat la banii publici. Sindicatul Național Sport și Tineret (SNST) a publicat o serie de documente prin care tatăl ministrului Eduard Novak a fost premiat la nivel maxim de Ministerul Sportului.

SNST scrie că Novak Karoly a primit bani indiferent de rezultatele sportive obținute, ba mai mult, că nici nu ar fi antrenat în mod real sportivi, și că nu a fost propus de nicio federație sportivă națională să facă parte din lotul României.

Nu este prima dată când ministrul Sportului Eduard Novak și-a premiat ilegal tatăl. Amintim că Novak Karoly a fost înregistrat antrenor principal al lotului paralimpic de ciclism la Jocurile Paralimpice de la Tokyo 2020, competiție la care nu a fost însă prezent, iar pentru asta a primit peste 100.000 de euro.

„Astfel, cu aceeași sumă impresionantă de 156.579 de lei, numitul Novak Karoly, tatăl ministrului Novak Carol-Eduard (care în anul 2016 era președintele Federației Române de Ciclism), apare premiat pe 3 state de premiere diferite (Jocurile Olimpice/Paralimpice Rio 2016)  – de 3 ori 156.579 de lei:

  1. Stat de premiere al Federației Române de Kaiac-Canoe, ca fiind antrenor principal de kaiac-canoe, ceea ce nu corespunde realității;
  2. Stat de premiere care cuprinde atât sportivi/antrenori de la Federația Română de Kaiac-Canoe, cât și antrenorul principal Novak Karoly la Federația Română de Ciclism;
  3. Stat de premiere care cuprinde atât sportivi/antrenori de la Federația Română de Kaiac-Canoe, cât și pe antrenorul principal Novak Karoly ca făcând parte din Federația Română de Para-Ciclism, care este, însă, o federație inexistentă. Para-ciclismul este o disciplină sportivă, care aparține de Federația Română de Ciclism.

Toate aceste premieri apar, susține SNST, în condițiile în care la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro din 2016, România nu avut niciun sportiv la Kaiac-Canoe, iar la Jocurile Paralimpice, organizate tot la Rio de Janeiro, în același an, România a participat cu un număr de 12 sportivi și 6 antrenori, printre aceștia din urmă nefigurând Novak senior.

Iar rezultatele obținute de sportivi nu ar justifica nivelul premierilor, având în vedere că nu s-au câștigat medalii la probele pentru care s-au acordat premii. La Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro în 2016, la Canoe, Lulea Mihaela și Șerban Iulian au luat locul 4, iar la ciclism, Eduard Carol Novak a ocupat locul 6 la C4 și locul 9 la C4-5.

Investigația s-a bazat pe documente publicate pe site-ul mts.ro, care acum a fost înlocuit de sport.gov.ro, dar care acum nu mai pot fi accesate.

SNST a sesizat Corpul de control al Prim-Ministrului și Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție cu privire la toate aceste premieri ilegale.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -" "
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro