Fantoma Securității calcă totul în picioare…încă

Fantoma Securității calcă totul în picioare…încă

Gigel are astăzi 7 ani și tocmai i s-a spus că șansele sale de a face ceva în viață sunt extrem de mici. Bunicul său din partea mamei a scris o notă la Securitate acum 40 de ani, așa că el va fi terminat când va crește mare. Nu doar el, ci și visul său despre viitor! Micuțul se imagina tatăl a doi copii, pe care să îi ajute să ajungă oameni mari! Dar și acei prunci nenăscuți vor fi lipsiți de șanse, că doar sunt strănepoți de securist, nu?! Deci blestemat să fie bunicul și momentul său de rătăcire, când a făcut pactul cu diavolul numit „Securitate”! Dar oare ce era acea securitate, care i-a paradit lui Gigel tot arborele genealogic?! Nu prea se mai știe, dar asta e! Răul e făcut oricum!

Știu că filmul de mai sus are un scenariu SF, însă vă spun că peste ani buni vor exista unii care să îl pună în scenă. Mă refer la acei securiști de rit nou, care se hrănesc încă pofticios din stârvul unei Securități al cărei parastas a fost făcut demult în lumea civilizată. Nu e cazul României!
Suntem o societate bolnavă, incapabilă să treacă peste fantomele trecutului. Nu pentru că n-am vrea, ci pentru că unii nu ne lasă. Cazul lui Vlad Voiculescu este unul școală în acest sens! Omul a recunoscut public : „Da, tata a scris note la securitate!”. Care era pasul 2, să își dea foc în piața publică?!
Securitatea a fost probabil cea mai ticăloasă invenție a comuniștilor. Prin ea s-au nenorocit oameni, s-au schimbat destine și s-au învrajbit românii între ei. Istoria sa nu ar trebui niciodată uitată, fie și pentru a nu mai fi vreodată repetată. Dar ceea ce fac unii astăzi cu reminiscențele Securității este o mizerie la fel de mare. Se țin dosare la secret, se scot după bunul plac al unor „securiști” de rit nou și, mai nou, se păradesc și carierele unora nenăscuți în acele vremuri. Ca sa fie clar, nu sunt un fan al lui Vlad Voiculescu! Abia aștept să îl întreb unele lucruri legate de ascensiunea sa pe plan profesional. E treaba lui, dacă va avea justificări ori ba! Însă a-i pune în cârcă trecutul familiei sale mi se pare o mare mizerie. Nu doar lui, ci oricărui copil obligat să răspundă pentru faptele nesăbuite ale părinților! Ca să fim înțeleși, ce ar trebui să facem cu părinții sau bunicii care au greșit în trecut?! Ii lapidăm?? Eu unul nu cred că am dreptul să îmi judec strămoșii. Cu atât mai puțin să scuip asupra lor, doar pentru că așa ar dori unii. Vă rog pe toți cei normali la cap să faceți acest joc de imaginație și să spuneți dacă voi ați face-o?!
Dincolo de jocurile securistice pe această temă, cred ca România ar trebui să aibă puterea să oprească la un moment dat această ticăloșie. Generația tânără nici nu mai știe cine a fost Ceaușescu. Nu credeți?! Întrebați-i pe cei din jur! Sau dacă știu, puțin le pasă despre acele vremuri. Noi, cei ce ne-am intersectat cu acele vremuri, continuăm cu obstinație să păstrăm demonii trecutului între noi. Înțeleg să nu ridicăm în slavi torționarii (am făcut-o cu succes ani buni) să nu punem securiștii în funcții importante, să le limităm dreptul de a mai face și desface lucruri în societate! De aceste lucruri s-a ocupat însă și firul vieții. Mulți au murit, majoritatea s-au ramolit. Mai câștigă ceva societatea astăzi, dacă noi le luăm la flegme copiii sau nepoții?!! Se repară așa nedreptățile din trecut?! Or dormi mai bine noaptea victimele acelor vremuri? Probabil că mai sunt încă voci care vor răspunde cu DA….

Comentează pe FACEBOOK