Producătorul auto Ford Otosan anunță vineri că primele vehicule electrice produse în România pleacă spre clienții din întreaga Europă. Compania produce la Craiova trei modele complet electrice: Puma Gen-E, E-Transit Courier și E-Tourneo Courier.
Ford Otosan Craiova livrează primele mașini electrice produse în România
La evenimentul de vineri de la sediul Ford Otosan a participat și premierul Marcel Ciolacu.
Producătorul de vehicule a avut la Craiova un an record, cu peste 250.000 de automobile produse în 2024. Față de anul 2023, când producția a totalizat 190.000 de mașini, creșterea a fost de peste 30%.
„Mă bucur să fiu aici în această zi cu adevărat memorabilă pentru industria auto din România şi pentru Ford Craiova. Livrarea primelor maşini din noua gamă de automobile complet electrice fabricate aici este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid, un exemplu de cooperare în afaceri. Avem în primul rând un celebru brand american, apoi managementul de top al unui important grup de afaceri din Turcia plus, desigur, ingeniozitatea şi dedicarea tuturor angajaţilor români”, a declarat, vineri, Marcel Ciolacu, potrivit Adevarul.
El a subliniat că această colaborare ”transcende graniţele şi demonstrează că putem realiza lucruri extraordinare atunci când unim expertiza şi experienţa unor mari investitori străini cu resursele noastre”.
„Miile de olteni care lucrează la Ford reconfirmă tradiţia de zeci de ani a industriei auto din Craiova, arătând din nou întregii lumi ce talent uriaş are acest popor. Am văzut maşinile produse aici şi m-am convins că îndeplinesc cele mai înalte standarde mondiale de design şi tehnologie. Acum există şi o linie ultramodernă de fabricare a bateriilor electrice. Nu avem vreun dubiu că modelele de la Craiova pot rivaliza cu orice concurent, reprezentând un exemplu strălucit al capacităţilor noastre. Astfel se explică şi succesul maşinilor Ford atât pe piaţa românească, cât şi pe cea internaţională”, a mai declarat Ciolacu.
El a reamintit faptul că, anul trecut, uzina Ford Craiova a înregistrat o performanţă majoră, producând un număr-record de automobile – peste 250 de mii.
„Această realizare este rezultatul investiţiilor de aproape 500 de milioane de euro din ultimii ani, a muncii responsabile, a dedicării fiecărui angajat şi reflectă viziunea şi angajamentul comun pentru excelenţă. Ford Craiova este astăzi una dintre cele mai importante companii ale ţării, datorită rolului său esenţial în creşterea exporturilor româneşti. Este, de asemenea, motorul unui ecosistem vast, compus din zeci şi sute de firme locale, furnizori şi parteneri, care asigură alte mii de locuri de muncă pe orizontală în economie”, a mai transmis premierul României.
Marcel Ciolacu a mai afirmat că interesul comun este ca transporturile de maşini de la Ford Craiova să poată ajunge cât mai rapid la partenerii şi clienţii din ţară şi din străinătate.
„Daţi-mi voie să spun din inimă: dragi prieteni, suntem cu toţii mândri de realizările voastre! Guvernul României va face toate eforturile să vă ajute, mai ales finalizând, în următoarele săptămâni, ultima bucată de 12 kilometri din aşa-numita autostradă Ford. După autostrada Moldovei, Autostrada Transilvaniei, este a treia autostradă care are o denumire pe care o stiu toţi românii: Autostrada Ford. Iar apoi să accelerăm ritmul pentru a termina cât mai rapid noua Autostradă A0 de centură a Capitalei şi autostrada Piteşti-Sibiu. Interesul comun este ca transporturile de la maşini de la Ford Craiova să poată ajunge cât mai rapid către parteneri şi clienţi, din ţară şi din străinătate”, a mai declarat Marcel Ciolacu.
Ford Otosan România produce în prezent versiunile cu motoare pe combustie si electrice ale modelelor Ford Transit Courier, Tourneo Courier și Puma, alături de motorul 1.0 EcoBoost
În prezent, uzina din Craiova este singura din Europa care produce atât autoturisme, cât și vehicule comerciale pe aceleași linii, în versiuni cu motoare cu combustie internă și electrice.
De curând a fost lansată o nouă rută de transport intermodal pentru a îmbunătăți eficiența, rentabilitatea și sustenabilitatea operațiunilor logistice între fabrica Ford Otosan din Craiova și Turcia.
În cadrul acestui nou sistem, componentele vor fi transportate din Turcia în România, iar vehiculele fabricate în România vor ajunge în Turcia, ambele prin transport feroviar. Această tranziție are ca scop reducerea emisiilor cu 63% comparativ cu transportul rutier, facând operațiunile logistice mai eficiente și mai economice.
Comentează pe FACEBOOK