duminică 19 mai 2024

Forme de viață nemaiîntâlnite pe o insulă din Pacificul de Sud

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

O nouă insulă, Hunga Tonga-Hunga Ha’apai (Hunga Tonga), a apărut în Pacificul de Sud în 2015. Apariția acesteia a oferit o șansă fără precedent nu doar pentru geologi și vulcanologi, ci și pentru biologi și ecologiști.

Deși a avut o viață scurtă, din 2015 până în 2022, în cei șapte ani a dezvăluit câteva secrete interesante.

Cercetătorii au arătat într-un studiu nou că există dovezi ale existenței unei comunități neașteptate de microbi. Aceștiai metabolizează sulful și gazele atmosferice.

„Ne-am gândit că vom vedea organisme pe care le găsești atunci când un ghețar se retrage sau cianobacterii, specii mai tipice de colonizatori timpurii – dar în schimb am găsit un grup unic de bacterii care metabolizează sulful și gazele atmosferice”, spune Nick Dragone ecologist microbian  la Universitatea din Colorado.

Dragone, împreuna cu colegii săi au colectat 32 de probe de sol și apoi au extras secvențiat ADN-ul din ele.

Plantele au colonizat insula destul de repede. Totuși, cercetătorii și-au concentrat eforturile de colectare pe suprafețe lipsite de vegetație.

Ei au găsit bacterii și arhee în toate probele lor din conul vulcanului. Cercetătorii suspectează că acești microbi ar fi putut proveni din adâncurile pământului.

„Unul dintre motivele pentru care credem că vedem acești microbi unici este din cauza proprietăților asociate cu erupțiile vulcanice: mult sulf și hidrogen sulfurat gazos. Microbii au fost cei mai asemănători cu cei găsiți în gurile de aerisire hidrotermale, izvoarele termale precum Yellowstone și alte sisteme vulcanice. Cea mai bună presupunere a noastră este că microbii provin din aceste tipuri de surse”, crede Dragone.

„Aceste tipuri de erupții vulcanice au loc peste tot în lume, dar de obicei nu produc insule”, spune Dragone. „Am avut o oportunitate incredibil de unică. Nimeni nu mai studiase vreodată în mod cuprinzător microorganismele de pe acest tip de sistem de insule într-un stadiu atât de timpuriu”.

Din păcate, locuitorii insulei nu vor mai putea fi studiați. La șapte ani după ce a ieșit din Pacific, Hunga Tonga a dispărut.

În ianuarie 2022 a fost înregistrată cea mai mare erupție explozivă din secolul XXI. Și deși Hunga Tonga a dispărut, oamenii de știință au reușit să afle detalii intrigante despre scurta sa viață.

„Suntem, desigur, dezamăgiți că insula a dispărut, dar acum avem o mulțime de predicții despre ce se întâmplă atunci când se formează insule”, spune Dragone.

Sursă foto NASA

 

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist.
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- AFLĂ MAI MULT -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro