luni 26 februarie 2024

Fost Ministru, actual șofer de Uber

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Khalid Payenda este fostul ministru de finanțe din Afganistan. După preluarea puterii de către talibani, acesta s-a refugiat în capitala SUA și a devenit șofer Uber, potrivit The Guardian, care citează publicația americană.

În vremurile bune, el gestiona un buget de 6 miliarde de dolari, iar acum câștigă câțiva zeci de dolari pe noapte, față de fostul preşedinte afgan, Ashraf Ghani care a fugit cu 169 de milioane de dolari din vistieria ţării și se află în Emiratele Arabe.

Khalid Payenda are 40 de ani. Într-un interviu pentru Washington Post acesta spunea că mutarea de la Kabul la Washington a presupus o „mare adaptare”.

„Dacă realizez 50 de curse în următoarele două zile, primesc un bonus de 95 de dolari”.

La începutul acestei săptămâni, Payenda a câștigat „puțin peste 150 de dolari pentru șase ore de muncă, fără a pune la socoteală naveta, fiind un câştig mediu”, potrivit Washington Post.

Greg Jaffe, autorul reportajului din Washington Post a scris pe Twitter că „Acest job i-a oferit lui Khalid Payenda o perspectivă fascinantă asupra SUA, țara care a promis că va ajuta la salvarea patriei sale, iar apoi nu a mai făcut-o”.

Fostul ministru de finanţe este recunoscător pentru această oportunitate, dar „în acest moment, nu mai aparțin niciunui loc. Locul meu nu este nici aici, dar nici acolo. Este un sentiment foarte gol”.

„Am făcut parte din eșec. Este dificil atunci când te uiți la mizeria oamenilor și te simți responsabil”.

Fost ministru de finanţe în Afganistan crede că afganii „nu au avut voința colectivă de a se reforma, de a fi serioși”.

Potrivit acestuia, SUA și-au trădat angajamentul față de democrație și drepturile omului. După atentatele din 11 septembrie, Afganistanul a devenit o piesă centrală a politicii.

Payenda a demisionat din funcție cu o săptămână înainte ca talibanii să cucerească Kabulul. Relația sa cu preşedintele Ghani se deteriorase, iar Payenda se temea că președintele va dispune arestarea sa.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro