duminică 14 iulie 2024

Foștii parlamentari își primesc pensiile speciale înapoi

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

UPDATE – Curtea Constituţională a României a decis, joi, că legea PSD prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituțională. Cu șase voturi pentru și trei împotriva, judecătorii constituționali au decis ca aleșii să-și primească pensiile speciale înapoi pe ultimele 15 luni.

 Curtea Constituțională a transmis un comunicat de presă prin care anunță decizia:

  • „În ședința din data de 5 mai 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Legea nr.7/2021 pentru modificarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor este neconstituțională.
  • Curtea a observat că, potrivit art.76 alin.(3) din Constituție, „La cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedură de urgenţă, stabilită potrivit regulamentului fiecărei Camere”.
  • Este o exigență constituțională ca scurtarea termenelor procedurale și accelerarea parcursului legislativ să se realizeze numai în cadrul procedurii de urgență [art.76 alin.(3)], și nu a celei generale [art.75]. Or, legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său. Respectarea art.75 și art.76 alin.(3) din Constituție constituie fundamentul dezbaterilor democratice din Parlament și, prin substratul lor de valoare, presupun un schimb de idei între cei ce exercită suveranitatea națională.
  • Evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificată a termenelor, fără a respecta prevederile constituționale obiective și exprese în acest sens, denotă o atingere adusă însăși unei valori fundamentale a statului, și anume a caracterului său democratic. Totodată, în acest context, Curtea a reținut și încălcarea principiului securității juridice”, se arată în comunicatul de presă.

 

STIREA INITIALA

Zeci de sesizări de la foști parlamentari se află pe masa CCR, care va dezbate joi excepţiile de neconstituţionalitate privind legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale aleșilor.

Nu mai puțin de 70 de foști parlamentari au ajuns în fața Curții Constituționale cu procesele pe care le-au intentat forului legislativ pentru că le-a tăiat pensiile speciale, în urma cu un an și 2 luni. Mult mai mulți însă, peste 200, se judecă pe același motiv în instanțele de drept comun din toată țara.

Printre numele sonore se numărăr foștii premieri Adrian Năstase și Petre Roman, Gabriel Oprea, Teodor Meleșcanu sau Vasile Blaga.

În momentul eliminării pensiile speciale erau 827 de beneficiari, foști senatori și deputați, care primeau între 2.000 și 15.000 de lei pe lună. Efortul bugetar pentru plata acestor pensii speciale era de un milion de euro pe lună, transmite Europa Fm. Dacă vor avea câștig în fața CCR, foștii parlamentari își vor primi inclusiv pensiile restante pe anul trecut, în total peste 12 milioane de euro.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro