duminică 26 mai 2024

Greierii sunt numai buni de mâncat

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

O altă insectă va ajunge în farfuriile noastre. Greierele de casă, cel mai nou aliment autorizat la nivel european este acum numai bun de mâncat.

După ce alte două insecte au căpătat același statut – lăcusta călătoare și viermele de făină, a venit și rândul greierului să fie autorizat de Comisia Europeană.

Greierele de casă va fi putea fi cumpărat integral, congelat, uscat sau măcinat.

Gălăgiosul greiere de casă a primit undă verde de la Comisia Europeană pentru comercializare în cele 27 de țări membre. Insecta va fi folosită ca făină în batoanele proteice sau în diverse rețete ușor de gătit.

Greierii pot fi prăjiți, făcuți la cuptor sau presărați într-o salată.

”Prindeam lăcuste și greieri și îi găteam, pe grătar sau prăjiți într-o baie de ulei, să fie crocanți, îi mâncam ca aperitiv sau gustare. E crocant, ca un chips, poți să faci și sos picant. Poate în viitor, dacă cer clienții, atunci putem să folosim și în meniu”, spune Dinh Thi Binh Minh, fondatoare a unui lanț de restaurante.

A fost făcută o evaluare strictă din partea Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară, înainte de autorizare. În urma evaluării s-a stabilit că această insectă nu prezintă pericole pentru consum.

Elena Iorga, Muzeul Antipa: ”Această făină proteică provenită de la insecte nu prea are gust, gustul pe care îl simțim noi e adăugat de alte alimente sau arome. Insectele în general sunt considerate alimente alternative pentru hrana obișnuită. Ele nu sunt luate din natură, ci sunt crescute în ferme de insecte”.

Specialiștii în alimentație spun că insectele comestibile au un conținut ridicat de grăsime, proteine, vitamine, fibre și minerale.

La Universitatea de Științe Agricole din Iași a fost deja preparată o pâine cu făină de greiere. Au fost folosite 70 de insecte, iar gustul nu diferă de cel al unei franzele obișnuite.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist.
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- AFLĂ MAI MULT -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro