duminică 22 iunie 2025

Grevă la Metrorex: Angajații metroului, nemulțumiți de blocarea negocierilor salariale

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Angajații Metrorex continuă protestele, trecând de la greva japoneză, inițiată pe 3 februarie, la greva de exces de zel, începând cu 11 februarie. Potrivit declarațiilor liderului USML, Marian Artimon, această formă de protest presupune respectarea strictă a tuturor normelor și procedurilor de lucru, ceea ce poate genera întârzieri în activitatea zilnică a metroului.

„Greva de exces de zel face parte din tipurile de greve propriu-zise. Aceasta înseamnă că ne asigurăm că toate procedurile sunt respectate la literă. Dacă nu avem personalul necesar pentru o anumită sarcină, conform instrucțiunilor, lucrarea nu se execută. Dacă toate responsabilitățile privind trenurile nu sunt îndeplinite, acestea nu ies pe traseu, indiferent de presiunile exercitate”, a explicat Marian Artimon, citat de Buletin de București.

Negocieri tensionate între sindicaliști și Guvern

În acest context, reprezentanții sindicatului Metrorex s-au întâlnit pe 11 februarie cu oficiali ai Guvernului României, ai Ministerului Finanțelor, ai Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, precum și cu administrația Metrorex. Principalul motiv al nemulțumirilor îl reprezintă anularea unor drepturi salariale negociate anterior.

Sindicaliștii susțin că ordonanța-trenuleț, adoptată pe 31 decembrie, a anulat înțelegerile stabilite în urma negocierilor din ultimele trei luni, inclusiv propunerea premierului Marcel Ciolacu de a crește salariile angajaților Metrorex cu 1.050 de lei.

Metrorex
metrorex in greva

„Această ordonanță a blocat angajările, promovările și acordarea drepturilor negociate. Am discutat timp de trei luni și am ajuns la un acord pe 27 noiembrie, dar Guvernul a anulat tot printr-o decizie unilaterală. Acest act încalcă grav legislația privind dialogul social, care prevede negocieri libere între părți”, a afirmat Artimon.

Creșterea tarifelor la metrou, fără beneficii pentru angajați

Potrivit liderului sindical, Metrorex a majorat tarifele pentru a putea susține indexarea salariilor, însă fondurile suplimentare au fost redirecționate către plata datoriilor restante pentru mentenanță și utilități.

„Am negociat ca indexarea să fie aplicată de la 1 ianuarie 2025, cu acordul ministrului și în prezența premierului. Totuși, din cauza ordonanței, acest lucru nu mai este posibil. În loc să crească salariile, sumele rezultate din scumpirea biletelor au fost folosite pentru plata facturilor”, a explicat Artimon.

Sindicaliștii susțin că vor continua demersurile pentru respectarea drepturilor angajaților și nu exclud noi forme de protest dacă solicitările lor nu vor fi luate în considerare.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro