miercuri 6 noiembrie 2024

Guvernul olandez vrea mai multe ore de muncă pentru femei

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
Guvernul olandez a inițiat o campanie pentru a încuraja femeile cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani să își mărească numărul de ore lucrate săptămânal, deoarece Olanda are cea mai mare proporție de lucrători cu contracte cu fracțiune de normă din Europa, în medie 26 de ore pe săptămână. În multe sectoare cu predominanță de personal feminin, se întâmpină dificultăți în recrutarea forței de muncă.
Această inițiativă este neobișnuită în contextul global, în care datele arată că femeile lucrează deja un număr semnificativ de ore neremunerate, atât în profesie, cât și în gospodărie.
Cu toate acestea, în Olanda, a cincea economie ca mărime din Uniunea Europeană, o treime dintre femeile adulte nu au venituri suficiente pentru a se susține financiar și câștigă în medie cu 36% mai puțin decât bărbații, conform agenției EFE, citată de agerpres.

În schimb, domenii precum sănătatea și educația se confruntă cu o gravă penurie de personal, într-o piață în care numărul de locuri de muncă vacante depășește semnificativ numărul de șomeri în căutarea unui angajament.

De asemenea, disponibilitatea insuficientă a locurilor în creșe contribuie la presiunea asupra femeilor care sunt în mare parte responsabile de îngrijirea copiilor. Acestea optează adesea pentru a renunța la cariere sau pentru a lucra cu un program redus, ceea ce duce la venituri și contribuții mai mici la sistemul de pensii în comparație cu bărbații.

În această situație, deputata de orientare liberală, Judith Tielen, a solicitat guvernului să lanseze această inițiativă pentru a încuraja femeile să reflecteze asupra evoluției carierei lor și asupra obținerii independenței financiare. Această campanie include videoclipuri cu sfaturi despre modul de abordare a acestei probleme cu angajatorii și mărturii din partea femeilor care și-au dedicat cu bucurie timpul carierei lor, conform informațiilor furnizate de EFE.

„Cel mai important este ca femeile să devină conştiente de diferenţele lor de venit faţă de bărbaţii, în cariera lor profesională şi în calculul pensiilor. Nici nu m-aş limita la cele cu vârste cuprinse între 30 şi 60 de ani, deoarece pentru multe femei acest lucru începe imediat după absolvire”, a declarat Tielen presei.

Cei mai severi critici susțin că această inițiativă nu face altceva decât să exercite o presiune suplimentară asupra femeilor.

 „Se acordă puţină atenţie lucrurilor precum îngrijirea copiilor, concediul de paternitate, rolul angajatorilor şi cultura din jurul muncii şi activităţilor casnice”, a declarat Mara Yerkes, profesoară de politică socială la Universitatea din Utrecht, la televiziunea publică NOS.

Cei mai severi critici susțin că această inițiativă nu face altceva decât să exercite o presiune suplimentară asupra femeilor.

„Cum putem împărţi mai bine aceste sarcini între viaţa privată şi locul de muncă pentru a ne asigura că persoanele care doresc să lucreze mai multe ore pot face acest lucru? În cele din urmă, este vorba despre a organiza toată această îngrijire informală şi creştere a copiilor”, a explicat ea.

Van Gennip subliniază că „a lucra cu fracţiune de normă este bine, dacă asta vreţi să faceţi”. 

Ministrul muncii le-a cerut femeilor „să ţină cont de modul în care aceasta vă afectează pensia sau independenţa financiară în caz de divorţ, de deces, nu ştiţi ce se va întâmpla în viitor”.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist.
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro