vineri 21 martie 2025

Guvernul Ungariei introduce contribuția pentru apărare

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Potrivit purtătorului de cuvânt al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, guvernul Ungariei va cere o „contribuţie la apărare” din partea băncilor, companiilor energetice şi multinaţionale. Această solicitare face parte dintr-un plan de acţiune care are ca scop prevenirea unui posibil război.

Potrivit lui Gergely Gulyas, orice companie multinaţională care face profit în timp de „război” trebuie să contribuue la fondul de apărare al statului.

Se vor lua măsuri împotriva propagandei pro-război, conform oficialului maghiar, cu accent pe impunerea transparenței financiare pentru partidele politice și media.

Gergely Gulyas a declarat: „Guvernul ungar își rezervă dreptul de a returna fondurile străine destinate propagandei de război.”

În ultimul timp, profiturile băncilor din Ungaria au crescut grație majorării ratelor dobânzilor efectuate de Banca Centrală pentru a contracara creșterea inflației declanșate de conflictul din Ucraina și de creșterea prețurilor la combustibili. Sectorul energetic a înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă datorită majorării prețului la electricitate. Potrivit Reuters, Ungaria are unele dintre cele mai mari rate ale dobânzii în Uniunea Europeană.

guvernul
banca-centrala-europeana-BCE

De când Rusia a invadat Ucraina în 2022, Ungaria a refuzat să trimită arme Kievului şi a continuat să îşi menţină relaţiile economice strânse cu Moscova.

Premierul ungar Viktor Orban a avut întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin pe vineri şi cu preşedintele chinez Xi Jinping pe luni, ca parte a unei misiuni de pace pentru Ucraina. Acest lucru demonstrează angajamentul Ungariei de a ajuta la rezolvarea conflictelor internaţionale prin intermediul dialogului şi diplomaţiei.

Guvernul Orban se confruntă cu un deficit bugetar care depăşeşte limitele impuse de UE: în medie, în ultimii patru ani, acesta a reprezentat aproape 7% din produsul intern brut al ţării.

Ca parte a unui „plan de acțiune antirăzboi”, Gulyas a anunțat, după ședința de luni a guvernului, că Ungaria va menține taxe excepționale pentru comercianții cu amănuntul și companiile multinaționale și nu le va elimina treptat cum era planificat. De asemenea, o parte din aceste taxe se vor direcționa către ceea ce el numește fondul de apărare.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro