vineri 14 iunie 2024

Hartuirea sau bullyingul la job- semne si cum gestionam situatia

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Specialistii în psihologie spun că fenomenul de hartuire sau bullyingul poate fi prezent în orice tip de comunitate sau în orice grupuri, inclusiv la locul de munca. Din pacate, de cele mai multe ori, hartuirea se ascunde sub mai multe masti sau forme (nu doar bullying fizic, ci și verbal) si poate că nu este tocmai usor să fie recunoscut din prima la job, dar asta nu inseamna ca nu exista.

Ce este hartuirea sau bullyingul la locul de munca?

Hartuirea sau bullyingul la locul de munca reprezinta un comportament abuziv și agresiv, manifestat constant impotriva unei persoane sau a unui grup de persoane într-un mediu profesional.

Acest fenomen poate lua diverse forme, cum ar fi insultele repetate, critici nedrepte, discriminare pe criterii personale sau profesionale sau chiar amenintari.

Hartuirea poate fi caracterizata ca un comportament ofensator, intimidant (persoana care este tintita se simte intimidata de agresor), rauvoitor sau insultător.

Poate fi caracterizat ca un abuz de putere  prin mijloacele destinate  sa îl umileasca, să îl denigreze sau să îl raneasca pe cel care este tintit.

Esenta acestor concepte este urmatoarea: actiunile sau comentariile venite din partea unor colegi sau sefi de la locul de munca sunt vazute de catre cel hartuit ca fiind injositoare, degradante si de neacceptat.

Tipuri diferite de hartuire la job

Hartuirea sau bullyingul la locul de munca poate lua diverse forme si manifestări, afectând negativ mediul de lucru și starea angajatilor.

Un tip comun de hartuire este cel verbal, care implica insulte, glume nepotrivite sau critici excesive adresate unei persoane.

Acest comportament poate deteriora încrederea în sine a victimei și duce la stres emoțional.

Un alt tip de hartuire intâlnit la job este cel social, care include izolarea deliberata a unei persoane, ignorarea prezentei sale sau raspandirea zvonurilor false despre aceasta.

Aceste actiuni pot crea un climat toxic în echipa si afecta colaborarea eficienta intre colegi.

De asemenea, hartuirea fizica nu trebuie neglijata – atingerile neautorizate, amenintarile cu violenta sau alte comportamente agresive intr-un context profesional sunt inacceptabile.

Astfel de actiuni pot avea consecinte grave asupra sanatatii mentale și emoţionale ale persoanei vizate.

Daca esti o persoana introvertita, anxioasa sau mai supusa si gata să faca pe plac celor din jur, ai un risc mai mare să fii ținta hartuiri la locul de muncă decat persoanele care sunt extravertite. In plus, exista unele dovezi care arata ca depresia de care sufera o persoana și alte boli sau afectiuni asociate cu stresul ar putea atrage atentia unui bullying.

Semne si efecte ale hartuirii la locul de muncă

Hartuirea la locul de munca poate fi subtila și uneori dificil de recunoscut, dar exista semne care pot indica existența unei situatii de bullying. Unele dintre aceste semne includ schimbarea comportamentului angajatului afectat, cum ar fi retragerea sociala sau anxietatea crescuta în legatura cu munca.

hartuirea la locul de munca
hartuirea la locul de munca

Raspandirea zvonurilor rau intentionate, barfe nefondate,excluderea si izolarea sociala.Intimidarea, subminarea sau împiedicarea deliberată a unei persoane.

Inlaturarea domeniilor de responsabilitati si schimbarea constanta a orientarilor de lucru.Stabilirea unor termene imposibile intentionat, ca persoana să esueze.Realizarea glumelor care sunt „evident ofensatoare” prin vorbe sau e-mail.

Alocarea unor sarcini nerezonabile sau a volumului de munca care sunt nefavorabile unei persoane ( într-un mod care creează presiuni inutile ).

Critica sau monitorizarea nu pot fi considerate mereu drept acte de bullying. De exemplu, criticile obiective si constructive și actiunile disciplinare legate direct de comportamentul la locul de muncă sau de performanta locului de muncă nu sunt considerate intimidări.

Dar critica menita să intimideze, să umileasca pe cineva fara motiv ar fi considerata ca fiind hartuire.

Efectele hartuirii la locul de munca pot fi devastatoare pentru victime. Acestea pot experimenta stres constant, scaderea încrederii în sine și chiar probleme de sanatate fizica sau mentala.

Hartuirea poate afecta performanțele profesionale ale angajatilor si poate duce la o atmosfera toxica in cadrul companiei.

Cum sa gestionăm situatiile de hartuire

Atunci cand te confrunți cu situatii de hartuire sau bullying la locul de muncă, cel mai bine este să acționezi prompt si eficient.Fii ferm în exprimarea ta, fara a lasa loc pentru interpretari greșite,stabileste limite clare si comunica deschis cu persoana care te hartuieste.

In acelasi timp, încearca sa pastrezi dovezi ale comportamentului abuziv, cum ar fi mesaje scrise sau martori ai incidentelor. Aceste informații pot fi utile în cazul unei eventuale escaladari a situatiei si pot sustine demersurile tale ulterioare.

Nu ezita să apelezi la resurse interne precum departamentul de resurse umane sau un mediator specializat in conflicte la locul de muncă. Este indicat sa nu ignori problema si sa cauti suport din partea celor pregatiti sa gestioneze astfel de situatii sensibile.

Rolul angajatorului in prevenirea și gestionarea hartuirii

Este responsabilitatea sa sa creeze un mediu de lucru sigur si respectuos pentru toti angajatii. Prin implementarea politicilor clare împotriva hartuirii, oferind traininguri despre comportamente inacceptabile si promovand o cultura organizaționala bazata pe respect reciproc.

Angajatorul poate contribui semnificativ la reducerea cazurilor de bullying in mediul de lucru. De asemenea, angajatorii trebuie sa trateze cu seriozitate plangerile privind hărțuirea si să ofere suport adecvat victimelor acestor comportamente toxice.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Aria Haret
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro