joi 28 septembrie 2023

Holeră pe litoral: ce spun directorii de la „Matei Balș”

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Îngrijorare pentru mulți români care vor să meargă în această vară în concediu la mare din cauza riscului transmiterii holerei sau al altor boli după distrugerea barajului Nova Kahovka din Ucraina. Managerul Institutului „Matei Balş”, Cătălin Apostolescu, și Directorul medical al aceluiaș spital, Adrian Marinescu, au vorbit, luni,  la Prima News, despre acest pericol. Ei au menționat că șasele de îmbolnăvire sunt nule, dacă doar ne îmbăiem în apa mării.

“Ideea este că vorbim de nişte germeni, care cu excepţia vibrionului holeric sunt obişnuiţi să trăiască în apă dulce, în momentul în care ajung în apa mării, venind în contact cu salinitatea respectivă nu vor avea mediiu propice de viaţă. De asemenea, există un fenomen de diluţie a acestor germeni, nu pot îmbolnăvi un om decât dacă au o doză infectată corespunzătoare. Mai mult decât atât, toate aceste boli se transmit pe cale fecal-orală, deci e nevoie ca oamenii să înghită sau să bea apă din mare, ceea ce din câte ştiu eu oricum nu era recomandabil nici până acum. Dacă doar ne îmbăiem în apa mării, nu există niciun pericol”, a declarat managerul Institutului Matei Balş, Cătălin Apostolescu.
 
El a mai spus că holera din 2023 nu mai este cea din 1850 şi dă o formă uşoară de boală. 
Directorul medical al Institutului, Adrian Marinescu, a declarat că deocamdată nu există în Ucraina un caz diagnosticat cu holeră. 
“Nu intră în discuţie nici măcar un risc potenţial, nu mai vorbesc de un risc important”, a mai declarat Adrian Marinescu.
Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -" "
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro