Avantajele accesării programelor IMM Invest si Agro Invest pentru afacerile medii si mici din Romania.
IMM INVEST si subprogramul sau AGRO IMM INVEST sunt, prin impactul pe care l-au produs, cele mai de succes programe economice din ultimii 30 de ani, al caror rol este de sustinere a accesului intreprinderilor mici si mijlocii la capital financiar, asigurandu-le in conditii preferentiale accesul la lichiditati prin finantari garantate de stat pentru derularea activitatii curente sau pentru investitii, antreprenorii avand si costurile de finantare acoperite printr-o schema de ajutor de stat.
Prin aceste programe antreprenorii pot accesa credite cu o valoare maxima de 10.000.000 lei pentru investitii si de 5.000.000 lei pentru capital de lucru, pe o durata de maxim 72 de luni pentru creditele de investitii si de maxim 36 de luni cu posibilitate de prelungire pe inca 36 de luni pentru creditele pentru capital de lucru, cu posibilitatea acordarii unor perioade de gratie.
AGRO IMM INVEST este dedicat susținerii intreprinderilor mici si mijlocii si intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar si consta in acordarea de ajutoare de stat sub forma de granturi si garanții de stat in favoarea fiecarui beneficiar participant in program care solicita finantare pentru nevoile curente de lucru sau pentru realizarea de investitii.
Principalele avantaje sunt legate de flexibilitatea destinatiei creditelor (investitii sau capital de lucru), valoarea maxima, de accesibilitatea lor la nivel national prin reteaua celor aproximativ 20 de banci comerciale partenere, de procentul ridicat de garantare si de granturile care pot fi obtinute.
- Garantiile de stat ajung pana la 90% din valoarea finantarii iar antreprenorii nu vor plati dobanda, comision de garantare sau alte costuri de acordare. In plus pot beneficia de perioade de gratie, de maxim 18 sau 24 de luni.
- Din ajutorul de stat se acopera plata dobanzii datorate de beneficiarii Programului timp de opt luni de la data acordarii creditului, iar comisionul de administrare si comisionul de risc sunt subventionate integral pe toata durata de derulare a creditului garantat in cadrul Programului.
- In caz de rambursare anticipata nu se plateste nici un comision.
- In plus AGRO IMM INVEST contine si o componenta nerambursabila de maximum 10% din valoarea finantarii garantate.
Accesul la finantare este unul facil printr-un mecanism simplu, complet digitalizat, prin intermediul platformei www.imminvest.ro si a aplicatiei webPlafon, de un numar mare de finantatori dintre care antreprenorul isi poate alege in functie de propriile preferinte si, dupa un numar de cateva zeci de mii de finantari garantate acordate in cadrul Programului, de o analiza mult mai rapida a solicitarilor si un timp redus de raspuns la solicitarile de garantare.
Fata de alte programe, inclusiv fata de IMM Invest 2020, in acest an au fost relaxate si urmatoarele conditii de eligibilitate:
- se solicita prezentarea ultimului raport CRC disponibil la data solicitarii de garantare (fata de anul trecut, cand se solicita prezentarea unui raport CRC nu mai vechi de 10 zile fata de data solicitarii de garantare);
- nu se mai solicita completarea Declaratiei IMM si a Declaratiei pe propria raspundere cu cel mult 30 zile inainte de data solicitarii de garantare.
Trebuie stiut faptul ca:
- Nu sunt eligibile pentru acordarea de garantii intreprinderile mici si mijlocii din domeniile: activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, activitati de investigare si protectie, asigurărilor/reasigurărilor/fondurilor de pensii private, tranzactiilor imobiliare.
- Pentru a accesa AGRO Invest intreprinderea trebuie sa activeze in domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar.
Principalele criterii de eligibilitate pe care trebuie sa le indeplineasca un IMM:
- Sa nu se afle in dificultate si nici in litigiu, in calitate de parat, cu Ministerul Finantelor Publice si/sau institutia de credit partenera;
- Sa nu figureze cu credite restante la data solicitarii garantiei de stat sau, daca inregistreaza restante, acestea sunt incadrate in categoriile A, B, C in baza de date a CRC;
- Impotriva lui sa nu se fi deschis procedura insolventei, in temeiul legilor aplicabile;
- Prezinta institutiei de credit, in cazul creditelor de investitii, garantii colaterale care impreuna cu garantia de stat si ipoteca legala imobiliara si/sau mobiliara asupra activelor finantate din credit, acopera in proportie de 100% valoarea finantarii, proportional cu procentul de garantare. Pentru creditele/liniile de credit destinate finantarii capitalului de lucru nu se mai solicita garantii colaterale;
Pentru mai multe informatii accesati site-ul: FNGCIMM
Comentează pe FACEBOOK