HotNews.ro
În afara Statelor Unite, alegerile din 5 noiembrie se rezumă adesea doar la duelul pentru Casa Albă, dar pentru americani, componența noului Congres va fi la fel de importantă. Iar aceste alegeri parlamentare se anunță a fi foarte strânse, scrie France Presse.
În sute de circumscripții electorale din întreaga țară, urnele vor decide dacă învingătorul alegerilor prezidențiale își va putea pune în aplicare programul în consens cu legislativul sau dacă se poate aștepta la blocaje (sau chiar la un impas politic).
Un scrutin la fel de important ca lupta Trump-Harris
„Alegerile parlamentare nu sunt mai puțin importante decât alegerile prezidențiale, deoarece Congresul definește și adoptă legi care au un impact asupra vieții oamenilor”, a expicat Corryn Freeman de la Future Coalition, o organizație națională care promovează activismul politic în rândul tinerilor.
„În sectoare-cheie precum sănătatea, educația și mediul, Congresul dă tonul, adesea cu efecte mai directe decât deciziile prezidențiale”, spune ea.
Congresul SUA, care își are sediul pe Capitol Hill din Washington, este format din două hemicicluri: Camera Reprezentanților, unde lupta este pentru toate cele 435 de fotolii parlamentare, și Senatul, unde în joc sunt puse acum 34 din cele 100 de locuri.
În plus față de rolul lor legislativ comun, cele două camere sunt importante în materie de politică externă, apărare, taxe vamale și ajutor internațional. Acestea au, de asemenea, un drept de control asupra executivului și sistemului judiciar.
Când republicanul Donald Trump a fost la Casa Albă, Congresul l-a împiedicat, de exemplu, să pună capăt programului extins de asigurare de sănătate creat de predecesorul său democrat Barack Obama sau să reducă bugetul Ministerului Afacerilor Externe.
O luptă foarte strânsă
Cu doar câteva zile înainte de urne, diferența dintre cele două partide este parcă mai redusă ca niciodată.
Alegerile pentru Camera Reprezentanților se anunță a fi un meci strâns, iar Senatul ar putea ajunge în mâinile republicanilor, dar cu o majoritate extrem de redusă.
Democrații, care au o majoritate de un singur loc în Senat, se confruntă cu dificila sarcină de a apăra două treimi din cele 34 de locuri puse în joc.
Iar trei dintre aceste locuri de apărat se află în state care au votat de două ori pentru Trump la alegerile prezidențiale din 2016 și 2020: Virginia de Vest (pe care republicanii sunt aproape siguri că o vor câștiga), Montana și Ohio – unde au mari speranțe de victorie.
Aceste scenarii ar garanta Partidului Republican controlul asupra Senatului, cu condiția să-și păstreze și locurile actuale. Democrații au însă speranțe – mici totuși – de a-i contracara pe republicani prin obținerea unui loc în Florida și a altuia în Texas.
În Florida, mai ales, Partidul Democrat mizează pe mobilizarea alegătorilor la un referendum privind avortul, programat pentru 5 noiembrie în acest stat, al treilea cel mai populat din țară.
Democrații speră încă să facă „tripla”
Câștigarea „triplei” Casa Albă-Camera Reprezentanților-Senat este încă posibilă pentru democrați, dar departe de a fi cel mai probabil scenariu.
Alegerile pentru Camera Reprezentanților sunt considerate a fi un barometru mai fiabil al opiniei publice americane decât alegerile pentru Senat, deoarece toate locurile din Cameră sunt realese la doi ani, în timp ce senatorii își păstrează fotoliile la șase ani, la fiecare doi ani fiind puse la bătaie o treime dintre ele.
Democrații au strâns mai mulți bani decât republicanii în cursa pentru Camera Reprezentanților, creându-și șanse de a prelua – chiar și cu o marjă mică – majoritatea de la republicani, care au în prezent 220 de locuri.
Democrații aumarșat în campania electorală pe faptul că actuala Cameră, marcată de certuri și dispute, chiar și în cadrul grupului republican, a fost una dintre cele mai ineficiente din istoria țării.
Pentru Keith Gaddie, profesor de științe politice la Texas Christian University, „realitatea este că orice se poate întâmpla” pe 5 noiembrie.
„Nu vom ști nimic până după vot și contestațiile legale care vor urma. În aceste vremuri, un scrutin este decis doar după o faza litigiilor”, a declarat el pentru AFP.
Comentează pe FACEBOOK