Înghețata: un deliciu cu o istorie interesantă
Înghețata e dulce, rece și întotdeauna binevenită într-o zi călduroasă. N-are vârstă și nici sezon – deși vara e, fără îndoială, momentul ei de glorie. Dar, dincolo de conuri crocante și arome fancy, te-ai întrebat vreodată de unde vine acest desert iconic?
Din China antică în Persia și mai departe…
Primele forme de deserturi înghețate datează din China, acum peste 2.000 de ani. Chinezii amestecau lapte, orez și gheață – ceva primitiv, dar destul de apropiat de ce numim azi înghețată. Îi spuneau „bing”, și nu era chiar pentru oricine: gheața era un lux!
Câteva secole mai târziu, în Persia, apare „faloodeh” – o combinație de gheață, sirop de trandafiri și tăiței fini. Nu era tocmai gelato, dar răcorea perfect în zilele toride din deșert.

Renașterea gustului în Italia
Adevărata revoluție vine în perioada Renașterii italiene. În bucătăriile nobililor, se experimenta cu smântână, fructe și zahăr.

Așa s-au născut sorbeturile și mai târziu, gelato – mai densă, mai catifelată, mai aproape de înghețata pe care o cunoaștem azi.
Bineînțeles, a devenit rapid preferata curților regale și a aristocrației europene.
De la curțile regale la America visurilor dulci
Când înghețata a ajuns în Franța, bucătarii francezi au ridicat-o la rang de artă culinară. De acolo, Catherine de Medici o aduce la curtea regală, iar secole mai târziu, Thomas Jefferson o prezintă Americii – cu rețete scrise de mână pentru înghețată de vanilie.

Și lucrurile nu s-au oprit aici. Odată cu Revoluția Industrială, apar mașinile de înghețată cu manivelă, iar desertul devine accesibil pentru toată lumea.
Se inventează cornetul comestibil (în 1904, la Târgul Mondial din St. Louis), popsicle-ul pe băț (în 1923) și iaurtul înghețat (în anii ’70).

Americanii au dus înghețata la un alt nivel, cu milkshake-uri, sandvișuri cu înghețată și tone de arome inventive.
Nu doar un desert – o stare de spirit
Înghețata nu mai e demult doar o rețetă – e o emoție. Simbol al verii, al răsfățului și al bucuriei simple, ea traversează generații și granițe, reinventându-se constant.
Astăzi, de la gelaterii artizanale până la mixuri vegane și creații moleculare, universul înghețatei e mai divers și mai surprinzător ca niciodată.

Așadar, data viitoare când savurezi o cupă generoasă de ciocolată belgiană sau un con cu fistic sicilian, amintește-ți că, dincolo de gust, ai în mână o bucată de istorie. Și da, poate și o mică parte din copilărie.
Comentează pe FACEBOOK