joi 12 decembrie 2024

Iohannis avertizeză asupra extremismului: Aceste aspecte dureroase ale trecutului să fie cunoscute

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, cu ocazia Zilei Dezrobirii Romilor, că această zi ne oferă prilejul de a evalua progresele pe care le-a înregistrat societatea românească în ceea ce priveşte incluziunea romilor, dar mai ales de a conştientiza responsabilităţile pe care le avem în continuare. ”Rememorarea istoriei să ne inspire în efortul nostru comun de a face ca România să devină un spaţiu al oportunităţilor egale pentru toţi cetăţenii săi, indiferent de etnie!”, spune şeful statului.

Dezrobirea romilor reprezintă un moment istoric semnificativ în modernitatea României, 20 februarie marcând 168 de ani de la dobândirea libertății pentru această etnie, un proces complex care are încă reverberații în societatea noastră actuală. Marcarea – prin lege – a Zilei Dezrobirii demonstrează angajamentul comun al oamenilor politici și al cetățenilor de a face posibilă o reală incluziune politică, economică și social-educațională a romilor și de a sprijini membrii comunităților lor pentru a-și pune în valoare potențialul, ca participanți activi la viața națiunii. Prin marcarea acestei zile, statul român recunoaște suferințele îndurate timp de secole de romi și aduce un omagiu victimelor discriminării, cu atât mai mult cu cât dezrobirea juridică de la mijlocul secolului XIX nu a putut să înlăture decalajele rămase care, de-a lungul timpului, au dus la stigmatizarea romilor”, este mesajul transmis de Klaus Iohannis, potrivit Administrației Prezidențiale.

Deși eliberați, romii au suferit în continuare prin pauperizare, marginalizare și prin încercarea de anulare a identității lor, un moment dramatic reprezentându-l deportările din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Doar depășind această moștenire, putem vorbi despre o Românie modernă, europeană și rezilientă”, mai arată sursa citată.

Ziua de astăzi, dedicată Dezrobirii Romilor, ne oferă prilejul de a evalua progresele pe care le-a înregistrat societatea românească în ceea ce privește incluziunea romilor, dar mai ales de a conștientiza responsabilitățile pe care le avem în continuare. Salut eforturile derulate în vederea îndeplinirii obiectivelor asumate în Strategia Guvernului României pentru incluziunea romilor 2022-2027, prin care România continuă să-și mobilizeze energiile în edificarea unei societăți a egalității de șanse pentru toți. Asumarea trecutului rămâne una dintre cele mai importante provocări ale prezentului. Fără înțelegerea istoriei și a cauzelor care au condus la suferințe teribile, extremismul va continua să amenințe atât Europa, cât și întreaga lume”, a mai punctat șeful statului.

Conform noii Legi a învățământului preuniversitar, includerea în programa școlară începând cu anul 2025 a disciplinei opționale „Istoria, robia și deportarea romilor” reprezintă mai mult decât o simplă ajustare a programelor de studiu. Elevii de gimnaziu și liceu vor putea studia tradițiile multiseculare ale romilor, dar și faptul că robia și deportările acestora au fost realități dramatice ale istoriei noastre comune. Aceste aspecte dureroase ale trecutului trebuie să fie cunoscute de noile generații pentru a putea combate discriminarea și discursul incitator la ură prin educație, toleranță și respect reciproc. Rememorarea istoriei să ne inspire în efortul nostru comun de a face ca România să devină un spațiu al oportunităților egale pentru toți cetățenii săi, indiferent de etnie”, a conchis Iohannis.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro