luni 17 iunie 2024

Iohannis, despre razboiul din Ucraina: Drame îngrozitoare

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Klaus Iohannis a declarat, marți, că este important ca statul român să continue să ofere o perspectivă tuturor cetăţenilor ucraineni care trec graniţa şi să le asigure condiţiile unei vieţi cât mai apropiate de normalitate. Președintele României arată că războiul neprovocat din Ucraina a produs „drame îngrozitoare” și a schimbat vieți pentru totdeauna.

”Războiul neprovocat şi ilegal pornit de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei la începutul acestui an are efecte devastatoare asupra a milioane de oameni, care s-au văzut nevoiţi să-şi lase în urmă căminele pentru a fugi din calea ororilor. Sunt drame îngrozitoare, vieţi schimbate pentru totdeauna, singura alinare fiind căldura şi grija celor care le-au oferit refugiu. Peste un milion de oameni au trecut frontiera României, dintre care aproape 90.000 au rămas în ţara noastră. Românii şi-au deschis sufletele şi casele şi au făcut tot posibilul pentru a-i ajuta, cu o solidaritate impresionantă”, spune preşedintele într-un mesaj  în cadrul Conferinţei ”A vision for medium and long- term Refugees Response in Europe – Romania’s Plan for an integrated and inclusive response to protect Refugees from Ukraine”.

Şeful statului arată că, ”odată cu protejarea vieţii persoanelor refugiate, devin necesare şi o serie de măsuri care să le permită să îşi continue studiile, să muncească, să îşi poată creşte copiii în siguranţă”.

”După izbucnirea conflictului, ţara noastră a adoptat imediat un cadru care a reglementat primirea refugiaţilor de război. Astfel, pentru copiii ucraineni aflaţi pe teritoriul României, a fost garantat dreptul la educaţie în aceleaşi condiţii cu preşcolarii şi elevii români. Totodată, a fost asigurat accesul gratuit la servicii de sănătate, inclusiv pentru completarea schemei de vaccinare. Studenţii au avut posibilitatea de a-şi continua studiile prin suplimentarea numărului de locuri în universităţi”, spune preşedintele.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro