duminică 26 mai 2024

Iohannis: Pacea în Orientul Mijlociu, o prioritate

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Realizarea păcii în Orientul Mijlociu rămâne o prioritate pe agenda externă a României. Președintele Klaus Iohannis susține că i-a transmis omologului palestinian, Mahmoud Abbas, aflat în vizită în țara noastră, „întregul sprijin al României pentru rezolvarea justă și durabilă a conflictului palestiniano-israelian, prin negocieri directe care să conducă implementarea soluției celor două state, care să coexiste în pace și securitate”.

„L-am asigurat pe domnul preşedinte că realizarea păcii în Orientul Mijlociu rămâne o prioritate pe agenda noastră externă. Am transmis întregul sprijin al României pentru rezolvarea justă şi durabilă a conflictului palestiniano-israelian, prin negocieri directe, care să conducă la implementarea soluţiei celor două state, care să co-existe în pace şi securitate. Această formulă este unica variantă viabilă şi capabilă să garanteze îndeplinirea aspiraţiilor popoarelor celor două părţi şi respectarea dreptului internaţional”, a afirmat Iohannis, transmite Agerpres.

El a apreciat, totodată, implicarea SUA pentru crearea unui cadru favorabil reluării Procesului de Pace.

Cei doi oficiali au discutat şi despre sprijinul constant acordat Palestinei în cadrul forurilor multilaterale, inclusiv la nivelul Uniunii Europene. Potrivit preşedintelui Iohannis, cel mai recent exemplu este reprezentat de eforturile României dedicate reluării finanţării UE pentru Palestina.

„România va continua, de asemenea, să sprijine lansarea negocierilor pentru un acord de asociere Uniunea Europeană – Palestina”, a adăugat el.

Cei doi preşedinţi au avut şi un schimb de opinii aprofundat privind agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei.

Discuţiile au vizat şi domeniul educaţiei, context în care şeful statului a anunţat că România a decis creşterea numărului de burse universitare acordate cetăţenilor palestinieni.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- AFLĂ MAI MULT -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro