luni 17 iunie 2024

Iohannis: prețurile la energie cresc și vor mai tot crește

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

„Rusia a pregătit criza energetică din timp, înainte de declanșarea războiului în Ucraina, și este evident că aceasta este una de durată”, a declarat președintele Klaus Iohannis la summitul NATO de la Madrid.

Șeful statului a avertizat că această criză va continua, până când vor fi găsite noi rute de aprovizionare.

„Criza energetică nu a fost urmare a războiului, ci s-a întâmplat în pregătirea acestui atac. Această criză energetică a fost minuțios pregătită de Rusia și pusă în practică. Din păcate, ea va continua. O bună parte din gaz și petrol vine pe țeavă, aceste conducte nu pot fi înlocuite foarte repede”, a spus Iohannis.

Șeful statului a vorbit și despre dependența de petrolul și gazul rusesc la nivel mondial, dar acest lucru trebuie să se schimbe în timp.

„Toată lumea lucrează la găsirea de surse alternative, dar și furnizorii de gaz și petrol sunt conștienți că aici e o afacere bănoasă. Toate prețurile au crescut semnificativ și vor crește în continuare. Aceste lucruri ne vor afecta pe termen mai lung, până vom găsi rute alternative, furnizori alternativi. Atunci vom ajunge la o stabilizare a prețurilor. Dacă în momentul stabilizării prețurile vor scădea, asta este o discuție între teoreticieni, deocamdată nu se știe”, a spus Iohannis.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro