sâmbătă 13 aprilie 2024

Iohannis va cere Parlamentului sesiune extraordinară

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că sprijină „total” demersul Guvernului Ludovic Orban de a-și asuma răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi.

Totodată, șeful statului a precizat că va cere dezbaterea proiectului în sesiune extraordinară a Parlamentului.

„Astăzi, Guvernul a decis să-și angajeze răspunderea pe modificarea legii electorale, în speță se dorește revenirea la alegerea primarilor în două tururi, care este absolut corectă, democratică și normală. Este o alegere foarte potrivită, pe care a făcut-o Guvernul, și îi sprijin total în acest demers. Este, după părerea mea, am spus-o de multe ori, dar îmi face plăcere să o spun și astăzi, calea corectă de a alege un primar, în așa fel încât cel puțin jumătate + 1 din persoanele din comunitate să aleagă persoana care va fi primar. Îi încurajez să meargă mai departe.

Pot să vă spun chiar mai mult. Azi s-a decis, în Guvern, că s-a angajat răspunderea în foarte puțin timp. Documentul va fi trimis la Parlament și, imediat ce va ajunge la Parlament, eu voi cere Parlamentului să se întrunească într-o sesiune extraordinară”, a declarat președintele Iohannis, la Cotroceni.

Întrebat ce ar prefera între angajarea răspunderea guvernamentale cu succes sau o moțiune de cenzură a opoziției care să împingă situația spre scenariul alegerilor anticipate, Klaus Iohannis a răspuns: „Acum vorbim despre un document, care este pregătit în Guvern și am spus foarte clar că eu susțin acest demers pe care l-a făcut Guvernul”.

Iohannis a mai afirmat că modificarea legii alegerilor cu un an înainte de data acestora nu contravine nici deciziilor Curții Constituționale, nici recomandărilor Comisiei de la Veneția.

„E un argument invocat în ultima vreme tocmai de cei care au vrut să reducă democrația din România. Nu e neconstituțional și nici nu contravine recomandărilor Consiliului Europei. Se revine la alegerea în două tururi, nu e o reducere a opțiunilor. E o chestiune cerută insistent de cetățeni. Nu contravine nici unei norme”, a punctat Klaus Iohannis.

 

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro