duminică 26 mai 2024

Kelemen Hunor vrea lege specială pentru limba și simbolurile ungurești

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Reprezentanţii Uniunii sunt furioşi. Potrivit președintelui UDMR, Kelemen Hunor, aceștia trebuie să clarifice, prin schimbări legislative, articolele interpretabile în privinţa folosirii simbolurilor comunităţii şi a limbii materne. Hunor vrea să se asigure ca niciun judecător nu va fi influențat de propriile sale idei în locul legii. Printre argumentele aduse se numără și plângerea UDMR împotriva fostului primar al Clujului, Gheorghe Funar, care a spus despre limba maghiară că este ”limba cailor”.

La Congresul UDMR de la Timişoara, Hunor a spus că, deși în mandatul său de preşedinte a abordat probleme specifice comunităţii maghiare,  toate au fost ignorate de către guverne.

“Sunt deosebit de mândru că, în ultimii patru ani, am abordat şi probleme specifice comunităţii maghiare care, pentru mult timp, au fost ţinute închise în sertare de către guverne. Localităţile noastre pot folosi în mod oficial propriile steaguri şi steme, dar, din păcate, acest lucru a adus cu sine şi multe atacuri, lucru pe care nu-l putem evita în acest moment. Nu putem evita faptul că tot felul de persoane nechibzuite ne dau în judecată, nici faptul că unii judecători decid după bunul lor plac, după propriile lor valori şi care, în unele cazuri, nu fac dreptate”.

Potrivit acestuia, articolele interpretabile în privinţa folosirii simbolurilor comunităţii şi a limbii materne trebuie înlocuite.

“Atunci când, în urmă cu mulţi ani, fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, a spus despre limba maghiară că este <>, plângerea noastră a fost respinsă de către un judecător pe motiv că nu a existat nicio discriminare, deoarece calul este un animal simpatic. Ne spune judecătorul acest lucru. Deci, ne-am întâlnit şi cu astfel de justificări. Suntem furioşi şi trebuie să clarificăm, prin schimbări legislative, articolele interpretabile în privinţa folosirii simbolurilor comunităţii şi a limbii materne. Trebuie să ne asigurăm ca niciun judecător să nu aplice propriile sale idei în locul legii. Dar, cu toate acestea, am făcut un pas semnificativ înainte”.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist.
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- AFLĂ MAI MULT -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro