Miercuri, Pentagonul a anunțat că Khalid Sheikh Mohammed din Pakistan, considerat a fi organizatorul atentatelor din 11 septembrie 2001 în Statele Unite și deţinut în baza militară de la Guantanamo, a acceptat un acord de pedeapsă negociată.
După un acord încheiat cu autorităţile americane, Khalid Sheikh Mohammed (KSM) nu va mai fi judecat şi nu va risca pedeapsa cu moartea. În schimb, a acceptat să primească o sentinţă de închisoare pe viaţă, conform New York Times. Un oficial american, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, a confirmat că acest acord presupune recunoaşterea vinovăţiei pentru eliminarea riscului pedepsei capitale. Totodată, s-a menționat că o sentință de închisoare pe viață este posibilă.
KSM este deţinutul căruia i se acordă cel mai multă atenţie în centrul de detenţie din Golful Guantanamo, deschis în 2002 de fostul preşedinte George W. Bush pentru a găzdui suspecţi militanţi străini după atacurile teroriste din 11 septembrie. La un moment dat, populaţia sa a ajuns la 800 de deţinuţi, dar în prezent au rămas doar 30.

Acordul se aplică și celor doi co-acuzați ai lui KSM, Walid Muhammad Salih Mubarak Bin Attash și Mustafa Ahmed Adam al Hawsawi, care au fost deținuți la Guantanamo timp de două decenii.
Acuzaţi de terorism şi de uciderea a peste 3.000 de oameni în atentatele din New York și Washington, ei trebuie să răspundă pentru crimele lor grave.
Aceşti oameni, care au suferit în închisorile secrete ale CIA, nu au avut parte de procesul corect. Procedura a fost blocată din cauza incertitudinii cu privire la impactul torturilor asupra probelor existente împotriva lor.

Conform unui raport al Comisiei de informaţii a Senatului SUA din 2014, care analiza utilizarea de către CIA a unor „tehnici de interogare intensivă”, Khalid Sheikh Mohammed a fost supus cel puțin de 183 de ori metodei cunoscute sub numele de „waterboarding”.
În martie 2022, avocaţii deţinuţilor au confirmat că se poartă discuţii pentru un posibil acord de pedeapsă negociată. Această opţiune este mai probabilă decât un proces în faţa tribunalului militar de la Guantanamo şi poate duce la rezultate mai favorabile pentru clienţi.
Acuzaţii din Guantanamo aveau o singură dorinţă: să rămână acolo şi să nu fie transferaţi în penitenciarele federale de pe continentul american, unde ar fi fost plasaţi în celule izolate.
Mitch McConnell, liderul majorității republicane din Senat, a criticat acordurile încheiate.
McConnell a afirmat că „unicul lucru mai greu decât negocierea cu teroriștii este să negociezi cu ei după ce au fost capturați”. El a criticat administrația președintelui Joe Biden pentru „lipsa curajului în fața terorismului”.
Comentează pe FACEBOOK