marți 15 octombrie 2024

Kronospan, poluarea elvețiană exportată la noi

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Imaginile ar trebui să vorbească de la sine! În Sebeș e jale de aproape fiecare dată când fabrica elvețiană Kronospan se pune pe treabă. Săptămâna trecută orașul a fost învăluit de un nor imens de fum, iar unii locuitori au apelat pompierii. Reacția a fost normală, fabrica luând până acum foc în mai multe rânduri. De data asta, doar polua…

Activitatea Kronospan de săptămâna trecută

Cum este posibil ca acest mare colos elvețian, lider în industria prelucrării lemnului, să polueze în halul ăsta?! Culmea, în țara lor de origine, încălcarea normelor de poluare se lasă cu ani grei de pușcărie!  Răspunsul e simplu: complicitatea și ticăloșia autorităților locale!  În 2017, compania a finalizat o investiție de 10 milioane într-o noua linie de producție. Evident, una poluantă! În același an, Agenția pentru Protecția mediului Alba i-a dat autorizație pentru instalația de producere a formaldehidei. Autorizarea acesteia s-a lăsat cu scandal, cu reportaje în ziare, dar oamenii de la Mediu au mers înainte. A întrat și DNA pe fir, deschizând un dosar cu privire la modul de dobândire a respectivelor documente, de către Kronospan. Dar fiind vorba de un investitor străin, treaba s-a închis rapid!

Stau pe pierdere și le place

O altă ciudățenie a fabricii elvețiene din Sebeș se regăsește în datele contabile. În ultimii 3-4 ani, compania a raportat pierdeți uriașe. Doar pe 2017, de exemplu au spus că pierderea a fost de 18 milioane de euro. Cu toate acestea, producătorul de placi pe baza de lemn are o cifra de afaceri de peste 200 de milioane euro anual.

De ce s-ar încăpățâna un concern atât de mare să își păstreze această gaură din România. O variantă ar fi că cifrele reale nu corespund cu cele raportate la Anaf-ul mioritic. Alta se referă la oportunități. Aici pot face orice.

Mica Diasporă înfrântă de marea corporație

În decembrie anul trecut, o acțiune a unor protestatari români, mare parte din Diasporă, a tulburat puțin liniștea companiei. Aceștia au identificat inclusiv un camion suspect, încărcat cu lemne și au chemat poliția. Protestatarii acuzau modul ticălos în care se defrișaza pădurile România. Au descins întâi la sediul fabricii Holzindustrie Schweighofer, iar apoi s-au mutat la Kronospan. Protestul lor a generat emoție doar în mediul on-line, din păcate.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro