luni 9 decembrie 2024

La Cugir se vor produce arme la standard NATO din ce în ce mai multe

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Cele două fabrici de armament din Cugir, Fabrica de Arme şi Uzina Mecanică, vor începe să producă din ce în ce mai multe arme la standard NATO. Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei, Radu Oprea.

 

La Cugir se vor produce tot mai multe arme

 

Eu cred că, acum, industria naţională de apărare, prin modificările legislative, prin noua lege a cooperării industriale, prin strategia pentru industria naţională de apărare care va fi aprobată în următoarea şedinţă de guvern, avem toate premisele, toate posibilităţile ca atât Fabrica de Arme Cugir, cât şi Uzina Mecanică Cugir să înceapă să producă arme standard NATO din ce în ce mai multe.„, a declarat Ştefan-Radu Oprea, prezent la Cugir cu prilejul unui eveniment aniversar dedicat împlinirii a 225 de ani de activitate, potrivit Adevarul.

Ministrul a adăugat că sunt discuţii avansate cu mai multe potenţiale companii care să facă transferul de tehnologie.

Există astăzi un grup de lucru la nivelul Ministerului Economiei şi al Ministerului Apărării Naţionale, alte instituţii ale statului român, care, în conformitate cu legea cooperării industriale, defineşte ce înseamnă transferul de tehnologie şi cooperarea industrială în România. Cu certitudine, nici o dotare a Ministerului Apărării Naţionale sau a celorlalte ministere de forţă în ceea ce priveşte armamentul care poate fi produs aici, la UM Cugir, fie la Fabrică, nicio achiziţie nu va fi făcută fără un transfer de tehnologie substanţial în România. Adică, armele vor fi produse în România.„, a spus Oprea.

Întrebat dacă, în contextul războiului din Ucraina, au crescut vânzările de arme şi muniţie produse în România, ministrul a răspuns afirmativ.

Da. Nu o să vă dau detalii„, a spus Radu Oprea.

E mai mult decât o datorie să schimbăm, să transformăm industria naţională de apărare la standarde NATO„, a afirmat ministrul.

Oprea s-a referit şi la Arsenal Reşiţa, unde se produce muniţie şi unde, potrivit acestuia, un investitor din Marea Britanie deja a venit cu echipamentele.

Probabil că până la sfârşitul lunii vor începe producţia, la sfârşitul lunii decembrie vor începe să aibă primul produs şi asta într-o fabrică unde nu se mai întâmplase nimic 20 de ani„, a spus acesta.

Ministrul Economiei a subliniat că nu este singurul loc unde se întâmplă schimbări.

Avem deja un proiect, ROMARM împreună cu trei fabrici din cadrul ROMARM-ului, pentru producţia de muniţie calibru mare 120-155, cu un Centru de excelenţă pentru muniţia tancului Abrams. Noi ar trebui să producem, împreună cu partenerii noştri americani, pentru toată Europa această muniţie. (…). Şi acel proiect funcţionează în parametri. Este Dragomireştiul acolo, este fabrica de la Plopeni acolo. Posibil să mai intre în parteneriat şi alte companii din industria naţională de apărare„, a declarat Oprea.

În ceea ce priveşte fabrica de pulberi, un alt proiect, cu finanţare europeană, „şi acela este un proiect care se desfăşoară şi la care lucrăm în fiecare zi”, a spus ministrul Economiei.

Oprea a menţionat că sunt mai multe astfel de proiecte.

Va fi o transformare în anul următor a industriei naţionale de apărare foarte intense”, a conchis ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea. 

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Ionescu Adriana
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro