Divorț chinezesc: se compensează munca în casă

O instanță a decis, într-un caz de divorț din China, ca soția să fie compensată pentru munca din gospodărie, declanșând o dezbatere în mediul online dacă prețul este unul just, relatează CNBC.

Judecătorul a decis că femeia trebuie să primească în jur de 50.000 de yuani chinezești (aproximativ 6.400 de euro) pentru cinci ani de treburi casnice. Decizia este primul de acest gen în China, judecătoarea citând prevederi ale noului cod civil intrat în vigoare în luna ianuarie în această țară.

Articolul 1.088 din codul civil prevede că:

  • Dacă un soț are mai multe obligații datorită creșterii copiilor, îngrijirii bătrânilor, asistării celuilalt la locul de muncă etc., în momentul divorțului, soțul are dreptul să ceară despăgubiri celuilalt soț, iar celălalt soț îl va compensa
  • Măsurile specifice vor fi convenite de ambele părți; în cazul în care acordul eșuează, instanța populară va pronunța o hotărâre.

Din cauza legilor mai liberale și a independenței financiare tot mai mari a femeilor, divorțurile au explodat în China în ultimele două decenii.

Situația îngrijorează autoritățile care încearcă să crească rata natalității pentru a contracara îmbătrânirea populației.

Comentează pe FACEBOOK