Legea offshore a fost depusă, vineri, în Parlament, fiind semnată de liderii celor trei partide din coaliţie. În forma finală a proiectului, România va avea drept de preempţiune la achizitia gazelor şi se reglementează onshore-ul, scrie News.ro.
Liderii coaliţiei de guvernare, premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu, au transmis, vineri, un mesaj comun, după depunerea în Parlament a legii offshore, în care arată că proiectul deblochează investiţiile din Marea Neagră, asigură independenţa energetică a României şi reduce dependenţa de gazul rusesc, prin stimularea investiţiilor în extracţia de gaze naturale.
Primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase în a doua parte din acest an.
„Ceea ce aduce nou această lege – este vorba despre un regim fiscal competitiv, prin care statul va putea să beneficieze de 60% din venituri și investitorii de 40% din venituri. Ca atare, prin această lege, cu certitudine, începând din acest an, vom avea pentru prima dată compania Black Sea Oil & Gas livrând gaze cred că nu mai târziu de jumătatea anului. Exploatează un perimetru de unde va asigura aproximativ un miliard de metri cubi pe an. Exploatarea în perimetrul Neptun Deep va începe cel mai devreme la sfârșitul anului 2026, începutul anului 2027. Totodată, în onshore, la Caragele în județul Buzău, exploatarea gazelor la mare adâncime va începe la începutul anului 2024”, a declarat Nicolae Ciucă.
Potrivit premierului, „o cantitate suficientă de gaz va duce la scăderea prețului și pentru cetățenii români”.
Comentează pe FACEBOOK