joi 22 februarie 2024

Orban la Capitală: chestiune de curaj sau strategie electorală?

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Curtea Constituțională a închis ieri, definitiv, meciul dintre PNL și forțele componente ale „ciumei roșii”. PSD a fost decretat public învingător la puncte. Românii își pot lua adio de la cele două mari promisiuni și deziderate: alegeri locale în două tururi și anticipate. Știu, nici mie nu mi se pare normală decizia Curții, are un profund iz politic (ma abțin să zic duhoare), dar legea e lege pentru toți. Așa au lăsat politicienii noștri să fie componența onoratei Curți de atâția ani încoace, asta avem… Până și președintele Klaus Iohannis a recunoscut, într-un exercițiu de sinceritate, că șansele ca ceea ce PNL a promis că se va întâmpla sunt extrem de mici. Deci să trecem la ce mai e de facut, în condițiile date!
După motivarea Curții Constituționale președintele va propune, cel mai probabil un alt premier. Am incredere că Iohannis va găsi cea mai bună soluție. Pe surse se vorbește de Nicolae Ciucă, actualul ministru tehnocrat de la Apărare. Care ar fi opțiunile lui Ludovic Orban în acest caz?! Ca președinte de partid pe val, ar trebui să se călească într-o altă luptă politică. Iar cea mai apropiată luptă, în condițiile date, este cea de la locale.
Acum 4 ani acesta a fost tras pe dreapta de o inventată problemă penală. A plecat din cursă pentru primăria Capitalei fără să poată arăta de ce e în stare. Astăzi, lupta pentru Capitală e la baionetă. Firea e o nucă tare, având peste scorul unui partid slăbit, dar care are mereu talentul de a se lupta aprig la locale. PNL nu are un candidat redutabil, care să îi pună probleme, iar voturile pe dreapta vor fi extrem de fragmentate. Plus merge aproape sigur cu Vlad Voiculescu, USR il vrea pe Nicușor Dan, care e curtat și de PNL, Traian Băsescu va trimite și el un candidat, dacă nu se bagă chiar el în persoană.. Rareș Bogdan are șanse, însă el le-a promis românilor că se va bate pentru țară din postura de europarlamentar. Și la cât il cunosc, își va respecta promisiunea până la capăt.
Își permite PNL, principala forță politică astăzi în preferințele românilor, să piardă lamentabil la primăria fanion a României?! Să iasă poate chiar și pe locul 3, cu un candidat depășit de PSD și chiar de PLUS?! Astăzi, când vorbim, PNL îi face o curte nebună lui Nicușor Dan. Ok, omul e pe val, dar nu prea pare încântat să intre în PNL. E opțiunea lui, până la urmă. Deci ce face PNL, dacă această variantă pică?! Păi Curtea Constituțională tocmai a ajutat PNL să aibă planul B!
În mod normal, Ludovic Orban nu se poate întoarce la partid, ca simplu președinte observator, la niste alegeri cu miză atât de mare! I s-a creat astfel posibilitatea să se bată pentru București, propulsat de noua conducere PNL pe care a girat-o la Capitală. Un candidat ideal, cu echipa sa și venind din partea unui partid pe val, ar trebui să obțină o victorie răsunătoare împotriva Gabrielei Firea de la PSD.
Fotoliul de primar la Capitală îți deschide și noi orizonturi. Iohannis este la al doilea mandat și va trebui să înceapă să se gândească la succesorul său. Cu alte cuvinte, pentru Orban viitorul sună bine! Rămâne să vedem dacă actualul premier demis se va și urca în acest tren sau teama de un posibil eșec în fața lui Firea își va spune cuvântul…

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro