miercuri 7 iunie 2023

MAE, reacție dură la noua lege a minorităților din Ucraina

CITEȘTE ȘI:

spot_imgspot_img

Ministerul de Externe spune că adoptarea legii Legii privind minoritățile naționale din Ucraina fără a ține cont de cerințele României și recomandările Comisiei de la Veneția este „regretabilă”.

Reacția României vine după ce țara vecină a adoptat această lege, fără consultarea organismului Consiliului Europei. Însă, – potrivit MAE – consultarea se poate face și în această etapă.

„Ministerul Afacerilor Externe consideră regretabil faptul că legea a fost adoptată în absența unei noi consultări a Comisiei de la Veneția a cărei opinie ar fi contribuit în mod cert la asigurarea unui text cuprinzător și clar din perspectiva standardelor juridice europene în materie, inclusiv prin verificarea modului în care recomandările sale anterioare sunt reflectate în textul normativ. De asemenea, este regretabil faptul că legea a fost adoptată în absența unei consultări adecvate a reprezentanților comunității române din Ucraina, așa cum a solicitat partea română”, se mai arată în comunicat. MAE cere autorităților ucrainene să consulte Comisia de la Veneția chiar și în acest stadiu și să pună în aplicare, pe deplin, recomandările acesteia, având în vedere faptul că legea prevede un termen de șase luni pentru intrarea sa în vigoare”, transmite MAE într-un comunicat de presă.

În forma actuală a legii, se constată niște îmbunătățiri față de proiectele anterioare, dar – potrivit MAE – persistă prevederi care pot avea un impact negativ, raportat la standardele europene. Este vorba, printre altele, de referirile la folosirea limbii oficiale în educație, administrație sau în justiție, în special în zonele locuite de minorități.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că aspectele care țin de garantarea drepturilor persoanelor aparținând comunității române din Ucraina au fost ridicate constant în dialogul cu partea ucraineană, inclusiv la cel mai înalt nivel. MAE a trimis toate obiecțiile sale, într-o scrisoare, părții ucrainene.
Comentează pe FACEBOOK
- Advertisement -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro