vineri 21 iunie 2024

Mai apare o bancă: BDR, deținută 100% de statul român

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

România va avea o nouă bancă. Banca de Dezvoltare a României (BDR) va fi o instituţie de credit deţinută 100% de statul român. Banca își va putea începe activitatea după emiterea unei decizii de autorizare din partea Comisiei Europene în materie de ajutor de stat şi după obţinerea autorizaţiei de funcţionare emise de Banca Naţională a României, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanţelor.

Capitalul social iniţial al băncii subscris de către acţionar, prin Ministerul Finanţelor, este de până la 3 miliarde lei, care se va asigura din veniturile din privatizare, cu excepţia sumei reprezentând echivalentul a 10 milioane euro, care se va plăti din bugetul de stat. Pentru a-şi extinde operaţiunile, BDR va trebui să atragă surse externe de finanţare.

Potrivit Ministerului Finanţelor, Banca de Dezvoltare va îmbunătăţi oferta de finanţare pentru sectoarele-cheie şi investiţiile în proiecte din domenii inovatoare, ecologice şi cu caracter social, în care au fost identificate disfuncţionalităţi ale pieţei, cu un impact pozitiv asupra creşterii investiţiilor în economie şi ocupării forţei de muncă.

Obiectivele strategice ale Băncii sunt facilitarea accesului la finanţare pentru IMM-uri, asigurarea accesului la finanţare pentru proiecte de infrastructură viabile, atragerea capitalului privat în investiţii şi îmbunăţirea absorbţiei fondurilor europene şi a efectului de multiplicare asociat şi funcţionarea ca administrator de fonduri europene şi furnizarea de asistenţă tehnică.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro