sâmbătă 25 martie 2023
spot_img

MAI, precizări cu privire la ”secțiile de poliție” ale Chinei

CITEȘTE ȘI:

spot_img

Ministerul Afacerilor Interne a precizat că nu există un acord semnat cu autoritățile din Republica Populară Chineză care să permită înființarea unor „secții de poliție ilegale”, informează Agerpres.

Amintim că Beijingul ar fi înființat peste 100 de așa-zise secții de poliție în străinătate, pe tot mapamondul, pentru a monitoriza, hărțui și, uneori, a repatria cetățenii chinezi aflați în exil. Astfel de secții ar exista și în România, potrivit CNN.

Pentru a fi posibil acest lucru, China se folosește de acorduri bilaterale de securitate cu țări din Europa și Africa pentru a obține o largă prezență internațională, susține un nou raport pus la dispoziție exclusiv pentru CNN. 

Organizația pentru drepturile omului din Madrid Safeguard Defenders a dat întâmplător peste aceste rețele de secții de poliție când încerca să estimeze amploarea eforturilor Chinei de a-i convinge pe unii chinezi să se întoarcă în China chiar și împotriva voinței lor. Potrivit datelor oficiale chineze, ar putea fi vorba de aproape un sfert de milion de oameni răspândiți în jurul lumii, de când Xi este la putere.

„Ce vedem venind din China sunt tot mai multe tentative de reprimare a dizidenței oriunde în lume, de a amenința oameni, de a hărțui oameni, de a-i face să fie suficient de temători încât să rămână tăcuți, fiindcă altfel riscă să fie repatriați în China împotriva voinței lor”, a declarat directoarea de campanie a Safeguard Defenders, Laura Harth.

„De obicei începe cu apeluri telefonice. Pot începe să-ți intimideze rudele din China, să te amenințe, să facă practic orice pentru a constrânge țintele din străinătate să revină în țară. Dacă acest lucru nu funcționează, vor folosi agenți sub acoperire în străinătate. Îi vor trimite de la Beijing și vor folosi metode precum ademenirea și înscenarea”, a spus Harth.

Comentează pe FACEBOOK
- Advertisement -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro