miercuri 16 octombrie 2024

Majoritatea românilor consideră imigrația o oportunitate pentru economie

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Un sondaj realizat de INSCOP Research relevă că majoritatea românilor văd imigrația ca pe o oportunitate pentru economia țării. Potrivit rezultatelor, 68,1% dintre respondenți sunt de părere că imigranții care vin în România pentru a-și găsi un loc de muncă contribuie la dezvoltarea economiei, ocupând posturi neacoperite de forța de muncă locală.

Totuși, un procent de 25,1% dintre participanți consideră că imigranții reprezintă mai degrabă o amenințare, temându-se că aceștia ar putea înlocui lucrătorii români, forțându-i să plece în străinătate pentru a-și găsi un loc de muncă. Un procent de 6,8% dintre respondenți nu au știut sau nu au dorit să ofere un răspuns.

Imigranții, o soluție pentru piața muncii din România

Conform analizei socio-demografice, tinerii între 18 și 29 de ani sunt cei mai deschiși la imigrație, 78,5% dintre ei văzând acest fenomen ca fiind benefic pentru economie. De asemenea, 67% dintre persoanele cu vârste între 30 și 44 de ani și 69,6% dintre cei peste 60 de ani împărtășesc această opinie.

imigrația economia
muncitorii straini ajuta la economie

Educația joacă un rol important în percepția asupra imigrației. 77,8% dintre persoanele cu studii superioare consideră imigrația o oportunitate economică, comparativ cu 47,3% dintre cei cu educație primară. În plus, locuitorii din București (80,6%) și din urbanul mare (72,3%) sunt mai favorabili imigrației decât cei din mediul rural (60,1%).

Românii din diaspora și stimulentele pentru reîntoarcere

Sondajul mai arată că 67,4% dintre respondenți sunt în favoarea acordării de stimulente financiare pentru ca românii plecați în diaspora să se întoarcă în țară. Pe de altă parte, 31,5% se opun acestei măsuri.

Libertatea percepută de români

Întrebați ce aspect este cel mai important pentru a se simți liberi, 33,1% dintre români au răspuns că libertatea lor nu ar trebui să afecteze libertatea celorlalți. Alte opțiuni alese de respondenți includ drepturile și libertățile individuale (20,5%), lipsa discriminărilor (16%) și libertatea de a lua decizii fără constrângeri (11,4%).

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Institutului pentru Libertate și Democrație, în perioada 11-16 septembrie 2024, pe un eșantion de 1.102 persoane, reprezentativ pentru populația adultă din România. Metoda de colectare a datelor a fost interviul telefonic (CATI), cu o marjă de eroare de +- 2,95%, la un nivel de încredere de 95%.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro