Mall Băneasa, afacerea ce a luptat atât cu criza, cât și cu statul român

Băneasa Shopping City, celebrul mall din nordul Capitalei este primul operator din domeniu care s-a adapta la criza economică generată de pandemie. Conducerea mall-ului vrea să păstreze toate spaţiile ocupate cu chiriaşi şi ajustează chiria în funcţie de evoluţia vânzărilor, astfel încât magazinele să poată rămâne funcţionale. După cum se știe, retail-ul a fost unul dintre cele mai afectate sectoare economice, de la izbucnirea pandemiei de Coronavirus. În consecință, tot mai multe magazine și-au închis porțile. În mall-urile bucureștene vedem tot mai des magazine închise și spații ce poartă deja celebrul afiș: „În curând, aici va veni un nou magazin..”. Acolo miroase a faliment de la o poștă. Singurul mall în care stațiile comerciale sunt în continuare deschise în totalitate este la ora actuală Băseasa Shopping City.

Afacerea în sine a fost una extrem de benefică și pentru bugetul statului, începând cu 2005, atunci când s-a deschis. La buget au intrat în această perioadă peste 1,3 miliarde de euro, cu toate că dezvoltarea complexului cu pricina s-a blocat în 2009, din momentul izbucnirii celebrului scandal cu iz penal. Vorbim de salarii și taxe virate direct în sistemul de stat. Deși mulți nu știu, statul român deține 49,9 la sută din acțiunile Băneasa Investment SA, proprietarul acelui teren de care vorbim.

Centrul comercial a reușit până acum să diminueze din efectele crizei asupra chiriașilor săi, prin măsuri ajutătoare. „O comparaţie reală a rezultatelor înregistrate în anul 2020, faţă de anul anterior, presupune eliminarea perioadei în care centrul comercial nu a fost deschis publicului. Astfel, în timp ce numărul de vizite a avut o variaţie negativă de aproximativ 35% faţă de anul 2019, vânzările cumulate ale chiriaşilor noştri au înregistrat o scădere de doar 13%“, a explicat Arthur Popa, CEO al Băneasa Shopping City. Ceea ce nu poate spune acesta este subiectul evitat de tot mai mulți în ultimii ani. Dosarele penale deschise privitor la această investiție gigantică au blocat aproape total proiectul, încă din 2009. Astăzi când vorbim, instanțele au început să infirme demersurile făcute la acea vreme de către procuropii DNA. Există mari șanse ca afacerea să fie declarată legală. În aceste condiții, întrebarea firească este legată de cine va răspunde nu doar pentru prejudiciul imens creat companiei private, ci și pentru banii pe care bugetul statului i-a pierdut în ultimii 11 ani?!

 

Comentează pe FACEBOOK