duminică 10 decembrie 2023

Mihail Gorbaciov despre eșecul americanilor în Afganistan

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Mihail Gorbaciov, fostul preşedinte al Uniunii Sovietice, a declarat că eşecul din Afganistan trebuia recunoscut mai demult. Acesta crede că în acest moment este important să se tragă învăţăminte din această situaţie şi astfel de greşeli să nu mai fie repetate.

„Aceasta (intervenţia militară în Afganistan) a fost de la bun început o iniţiativă nefericită, chiar dacă la început Rusia a susţinut-o. La fel ca în cazul multor asemenea proiecte, la baza lui a stat exagerarea ameninţării şi nişte obiective geopolitice nu tocmai clare. La aceasta s-au adăugat tentativele nerealiste de democratizare a unei societăţi multi-tribale”, a subliniat fostul lider sovietic pentru RIA Novosti, potrivit Agerpres.

În urmă cu peste 30 de ani, la iniţiativa lui Gorbaciov, începea retragerea trupelor sovietice. Acesta a considerat mereu că prezenţa Uniunii Sovietice în Afganistan este o eroare politică. Gorbaciov spunea la vremea respectivă că decizia privind retragerea trupelor sovietice din Afganistan a fost luată după numeroase dezbateri, iar cel mai important susținător al acestei decizii a fost poporul.

Retragerea completă a trupelor din Afganistan s-a încheit în 15 februarie 1989. Aceasta a fost o înfrângere umilitoare pentru Uniunea Sovietică şi a contribuit la prăbuşirea colosului sovietic.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro